,,Hai să dăm mână cu mână, hai la Toplița Română” – ediția a II-a

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 26.08 – 31.08.2019 s-au organizat şi desfăşurat multiple activităţi cultural – educative pentru un grup format din elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa şi  Şcoala Primară ,,Ion Creangă” Ialoveni –  Republica Moldova, în cadrul proiectului ,,Hai să dăm mână cu mână, hai la Toplița Română” – școala de vacanță, ediția a II-a, proiect inițiat și derulat de Asociația DASPROED, Asociația dascălilor de la ,,Andrei Șaguna’’ și finanțat de Municipiul Toplița.

Activităţile din cadrul proiectului au vizat, în principiu, descoperirea tradițiilor celor două comunități, atât a celor muzicale, cât și a celor literare sau artistice, cu scopul consolidării relaţiilor dintre cadrele didactice, dintre elevi şi părinţi, dintre membrii comunităţilor și popularizarea potenţialului turistic şi cultural al zonei şi al judeţului, promovarea imaginii școlii și a municipiului peste Prut.

Proiectul a fost structurat pe 4 activităţi, pe parcursul a 5 zile, gândite în jurul a două aspecte majore: exploatarea potențialului artistic al fiecărei zone, reprezentate de fiecare școală (cântece, jocuri populare) dar și realizarea unor momente artistice în comun, și cunoaşterea de către grupul din Republica Moldova a frumuseţilor locurilor topliţene, harghitene și românești, a specificului zonei, cu tradiţii şi obiceiuri.

Activitatea nr.1  – Oameni și locuri a fost destinată cunoașterii și familiarizării cu ,,locurile și oamenii”. Grupul a efectuat vizite și drumeții. Astfel au fost vizitate principalele instituții publice și de cultură: sediul Primăriei Toplița, Castelul Urmanczy, Muzeul Etnografic, Mănăstirea ,,Sf. Ilie”, Biserica Ortodoxă Vale, Mausoleul Secu, Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna”, Cinematograful ,,Călimani” și parcul central, unde s-au desfășurat activități de cunoaștere, relaționare, recreative și sportive. În fiecare punct de interes, grupul a beneficiat de informații și explicații legate de istoric, specific, tradiție din partea partenerilor de proiect, a reprezentanților instituției, lăcașului de cult, ghidului turistic. Astfel, grupul  beneficiar și-a conturat o imagine completă despre Toplița.

Pentru a admira și explora frumusețile și pitorescul  locurilor, s-au organizat drumeții în Stațiunea Banffy și Vârful Tarnița, cu picnic și jocuri în aer liber. În urma acestor activități elevii și-au consemnat impresiile în albumul proiectului, au realizat desene, eseuri, fotografii.

Activitatea nr.2 – Meleaguri mioritice Românești a vizat cunoașterea frumuseților zonei prin vizitarea și observarea obiectivelor turistice propuse și stimularea interesului elevilor pentru cunoaşterea de locuri noi şi pentru studiul naturii, prin organizarea excursiei Toplița – Remetea – Gheorgheni – Lacul Roșu – Piatra Neamț – Humulești – Tg. Neamț – Borsec – Toplița, cu vizitarea următoarelor obiective: Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Telegondola Piatra Neamț, Casa Memorială Ion Creangă – Humulești, Cetatea Neamțului, Stațiunea Borsec.

La această activitate au participat mai mulți elevi ai Şcolii Gimnaziale ,,Andrei Şaguna”, alții decât cei cuprinși în grupul țintă, astfel încât copiii moldoveni au avut posibilitatea să socializeze, să relaționeze, să se împrietenească.

Activitatea nr.3 – Tradiții/obiceiuri/cântece/jocuri/relaxare s-a axat pe familiarizarea copiilor moldoveni cu obiceiurile și tradițiile toplițene, a portului popular și cunoașterea istoricului și specificului localității,  prin organizarea de cursuri de dans popular și a atelierelor muzicale, precum și prin observarea uneltelor și portului popular străvechi la Muzeul Etnografic.

Atelierele muzicale au vizat consolidarea relațiilor din cadrul grupului, descoperirea și împărtășirea talentelor artistice, dar și perceperea muzicii altfel, învățarea și exersarea deprinderilor muzicale, ritmice și de percuție corporală.

Activitatea nr.4  – Prietenie fără granițe  – arte combinate a fost structurată în două părți: ateliere tematice/simpozion tematic și spectacol cultural-artistic. În prima parte au avut loc prezentări legate de istoria României și personalități marcante ale literaturii naționale, ateliere muzical – artistice. A doua parte a activității a fost destinată unui spectacol organizat de grupul țintă și de elevii Şcolii Gimnaziale ,,Andrei Şaguna”. Spectacolul s-a desfășurat la unitatea de cazare, cu participarea  grupului țintă și a elevilor din școală, neimplicați direct în proiect, părinții elevilor, cadre didactice, invitați speciali din rândul comunităților toplițene și ialoveniene, persoane din administraţia publică locală.

Elevii participanți la spectacol au fost recompensați cu diplome și cadouri personalizate. Proiectul s-a încheiat cu realizarea, de către copii, în echipe mixte, a unor colaje, postere, reprezentând ceea ce a însemnat pentru ei această școală de vacanță. Vizualizând fotografiile, se poate afirma că acest proiect a avut un impact pozitiv deosebit asupra participanților, prin dezvoltarea unor relații de colaborare și prietenie Toplița – Ialoveni, România – Republica Moldova, conștientizarea apartenenței naționale, cultivarea patriotismului și a dragostei fața de țară și popor. Proiectul a fost finalizat cu încheierea unui acord de înfrățire între cele două școli.

Pe tot parcursul derulării acestui proiect, grupul țintă a fost cazat la Cabana Secu ,,Bizonul Negru”, unde a beneficiat de servicii de masă și cazare, de înaltă calitate, cum, de altfel, au beneficiat în fiecare locație pe unde a poposit. Aici, pe lângă acțiunile efective planificate, s-au desfășurat diverse activități recreative, distractive, de socializare: vizionare de film, aerobic, karaoke, jocuri diverse de interior și în aer liber, repetiții pentru spectacol.

Grupul ţintă a fost constituit din 20 de elevi de la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa şi Şcoala Primară ,,Ion Creangă” Ialoveni –  Republica Moldova şi 6 cadre didactice (câte 10 elevi, respectiv 3 cadre didactice din fiecare unitate şcolară). Beneficiarii indirecţi au fost  părinţii elevilor, persoanele invitate şi membrii celor două comunităţi, pe care cele două şcoli le reprezintă, aproximativ 200.

Pe tot parcursul desfășurării proiectului au fost realizate fotografii și filmări, care sunt cuprinse în albumul electronic al proiectului și pot fi vizualizate pe pagina de facebook a acestuia, dar și pe paginile personale ale cadrelor didactice implicate și pe postul de televiziune Ardeal TV. Impresii și imagini din proiect urmează să fie publicate în broșura proiectului, în curs de editare.

O importanță deosebită am acordat-o materialelor promoționale și cadourilor personalizate, astfel încât oaspeții noștri să simtă că sunt speciali și să popularizeze frumusețea, caracterul și ospitalitatea toplițeană.

Considerăm că desfăşurarea proiectului a contribuit la dezvoltarea turismului cultural din zona Topliţei, dar și a județului și a țării, prin vizitarea obiectivelor propuse și prin popularizarea activităților în mass-media locală și din Republica Moldova. De asemenea, publicitatea la locurile de desfăşurare a activităților a atras atenţia  turiştilor, aflaţi acolo în concediu. Considerăm că acest proiect a adus notorietate și un plus de valoare imaginii localității noastre dincolo de Prut.

Mulțumim cadrelor didactice care s-au implicat, mulțumim copiilor, părinților și tuturor celor care ne-au sprijinit și ne-au însoțit pe parcursul derulării acestor activități: Primaria Municipiului ToplitaCabana SecuȘcoala Gimnazială Andrei Șaguna ToplițaŞcoala Primară „Ion Creangă“ IaloveniCentrul de Informare Turistică ToplițaCentrul Cultural ToplitaCastelul UrmánczyCinema 3D Călimani – ToplițaRestaurant IzabellaPensiunea BACIU ToplițaCentrul Welness ToplițaParohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului”- 3 ValePopas Turistic ,,Dumbrava Minunată”DANY TRANSCutia cu Zambete – The ShopArdeal TV.

 

Președinte Asociația DASPROED, coordonator proiect

Prof. Mirela Nemțoc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy