Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A korlátozások káoszát ma újabb határozat egészíti ki. Hogy lehet bemenni a plázákba és közintézményekbe?

 

A mától, 2021 október 25-től érvénybe lépő, főleg oltatlanok számára szigorú korlátozásokat bevezető 2021.10.22-i Kormányhatározatot ma módosították az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) javaslatára.

Raed Arafat államtitkár egy sor nyilatkozatot tett 13:00 órakor a kormányülés végén a hétfőn érvénybe lépő korlátozások kapcsán. Ezek egy újabb káoszt generáltak miután a hétfőn érvénybe lépő intézkedésekről szóló kormányhatározatban nem szerepelt a Covid zöld tanúsítvány kötelezettsége a plázákba és más, nem létfontosságú üzletekbe való belépéshez.

A zűrzavar miatt néhány közintézmény és bevásárlóközpont ma nem kérte a zöld bizonyítványt az emberektől a belépéskor.

A CNSU hétfőn délelőtt ismét összeült, hogy belefoglalja az új korlátozásokat a jogszabályba.

Ez a dokumentum egyértelművé teszi, hogy azokban a bevásárlóközpontokban és üzletekben, amelyek tevékenységének fő célja nem élelmiszertermékek forgalmazása, csak beoltott vagy betegségen átesett személyeknek szabad belépni. A bevásárlóközpontok élelmiszerboltjaiba csak zöld bizonyítvánnyal lehet belépni. Ez alól kivételt képeznek a bevásárlóközpontokon kívüli gyógyszertárak és benzinkutak.

A bevásárlóközpontokba zöld bizonyítvány vagy negatív teszt nélkül csak akkor lehet belépni, ha az adott központban található oltóközpontba, erre külön kijelölt úton megy az illető személy. A bevásárlóközpontokban működő közösségi közszolgáltatások igénybevételére akkor léphetnek be, ha negatív tesztet mutatnak be, és ezt papír vagy elektronikus formátumú igazoló dokumentum bemutatásával igazolják (előjegyzés).

A közintézményekbe csak zöld bizonyítvánnyal vagy negatív teszttel lehet bejutni. Ez alól csak a nyugdíjukat, a szociális segélyt, gyermektámogatást felvevők, stb. képeznek kivételt.

A határozat a következő kategóriákat említi, amelyek a közintézményekbe való belépéskor mentesülnek a zöld bizonyítvány bemutatása alól:

“a) közrendi és közbiztonsági okokból lefolytatott közigazgatási eljárások résztvevői;

b) bírósági, fegyelmi, szabálysértési vagy közigazgatási-bírósági eljárás résztvevői;

c) egészségügyi szolgáltatásokhoz és szociális ellátásokhoz való hozzáférésre szoruló személyek;

d) az oltás beadása céljából oltóközpontokba belépő személyek.”

Szállodákban csak zöld tanúsítvánnyal lehet szállást igényelni. Emellett a magániskolák is felfüggesztik fizikai jelenléttel tartott kurzusaikat, és 2021. október 25. és 2021. november 5. között online oktatásra térnek át.

„A múlt heti CNSU-határozat és a kiadott kormányhatározat között voltak eltérések, amelyek jogi félreértésen alapultak, és az egyes intézkedések tolmácslásának módja nem volt túl egyértelmű, emellett észrevettem néhány dolgot, amelyeket még tisztázni kell”– mondta Raed Arafat.

Raed Arafat hozzátette, nincs módja a munkavállalók helyzetének szabályozására, ezért nem kell bemutatniuk a zöld bizonyítványt.

További magyarázatok a videóban.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=893225404955386
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük