Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megye: Az elmúlt négy napban 14 hívást regisztráltak, amelyekben medvék eltávolítását kérik

 

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség arról tájékoztat, hogy péntektől hétfőig 14 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívó számon medvék jelenlétére utalva Tusnádfürdőn, Marosfőn, Balánbányán és Borzonton.

„A legtöbb hívás, szám szerint tíz, július 2-án érkezett, nagy részük Tusnádfürdőről. Az első hívás azonban Borzontról futott be, medve volt a falu szélén. A legközelebbi járőrcsapat a helyszínre ment, de a medve elment már a jelzett helyről.

Ezt nyolc tusnádfürdői hívás követte 01:48 és 23:38 óra között. A medvék a település utcáin járkáltak, a csendőrök minden esetben kimentek a helyszínre és elzavarták a vadállatokat a lakott övezetből. Balánbányáról 23:38-kor telefonált egy nő, hogy medve van az egyik ház udvarán. Ebben az esetben egy rendőrjárőr oldotta meg a helyzetet.

Szombat, július 3-a nyugalomban telt, nem volt medvére utaló egyetlen hívás sem.

Július 4-én, vasárnap 00:03-kor kezdődtek a hívások Tusnádfürdőről, egy nő jelezte, hogy egy panzió udvarán anyamedve van a bocsaival. A csendőrök rövid időn belül a Malom utcai helyszínre értek, de az anyamedve már elment. Az utolsó hívás Tusnádfürdőről 21:02-kor érkezett, miszerint egy medve az üdülő központjában egy kukából táplálkozik. A medvét elzavarták a lakott övezetből.

Az utolsó két hívás vasárnap 22:14-kor és hétfőn, július 5-én 0:47-kor érkezett Marosfőről. Mindkét esetben a medve behatolt az emberek háztartásaiba és károkat okozott. A vadakat eltávolították, mindkét esetben jelen volt a területi vadászegyesület egy képviselője is”, közölte a Hargita megyei csendőrség szóvivője.

Minden esetben a járőrök még a helyszínen maradtak, hogy megbizonyosodjanak a veszély elhárulásáról. Az illetékes hatóságokat is értesítették minden esetben. Különösebb incidens nem történt.

2021 első hat hónapjában 168 hívást regisztráltak a Hargita megyei csendőrfelügyelőség diszpécser irodájában a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül, amelyben medve jelenlétét jelezték a lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó személyzetet küldtek a helyszínre.

A megyei csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés céljából.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük