Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Hargita megye: 45 személy van beutalva a megyei kórházba és a székelyudvarhelyi COVID- 19 háttérkórházba

 

Hargita megyei helyzetjelentés, 2020 május 18

Illusztráció/ TVR Moldova

Hargita megye szintjén a koronavírus terjedésének megelőzésére tett intézkedések követése, 2020 május 18:

–        218 személy van intézményes karanténban

–        777 személy elhagyhatta a karantént

–        474 személy van otthoni elkülönítésben

–        5084 személy hagyhatta el az otthoni elkülönítést egész intervallumban

Hargita megyében 65 koronavírus fertőzést igazoltak, 19 személy meggyógyult, egy személy meghalt, és 45 személy orvosi felügyelet alatt áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a székelyudvarhelyi kórházban.

Folyamatban van a fertőzött személyekkel érintkezett személyek járványügyi kivizsgálása. A teszteket az Országos Közegészségügyi Intézet által létrehozott COVID-19 tesztelési algoritmusnak megfelelően hajtják végre.

Az elmúlt 24 órában a Belügyminisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a székelyudvarhelyi, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyi rendőrségek integrált rendszerben tevékenykedtek az új koronavírus elterjedése ellen, és a bűncselekmények elbátortalanítása érdekében.

A belügyminisztérium 202 munkatársa közrendfenntartó őrjáratokat tartott a területi közigazgatási egységek területén, illetve a karanténközpontok és elkülönítő központok körül.

Ajánlások a megelőző magatartásra nézve a vészhelyzeti időszakban:

– Minden kereskedelmi helyiségben, tömegközlekedési eszközön, munkahelyen és más zárt helyiségekben kötelező maszkot viselni, úgy hogy az orr és a száj fedve legyen.

– Az állami intézmények és hatóságok, valamint az állami és magán gazdasági szereplők kötelesek megszervezni a tevékenységet úgy, hogy a munkát a munkavállalók otthonról végezzék, és ha ez nem lehetséges a munka jellegénél fogva, tegyen intézkedéseket a következők érdekében:

 1. a) a saját alkalmazottak és a látogatók hőmérsékletének ellenőrzése belépéskor
 2. b) a kezek kötelező fertőtlenítése a munkaterületekre való belépés előtt;
 3. c) a közös terekkel rendelkező (nyílt terek) irodákban folytatott tevékenységekre, valamint a szállóegységek szállodai működésre vonatkozó szabályok betartása;
 4. d) a munkaidő csúsztatása az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató egységeknél oly módon, hogy egyszerre a személyzet 20%-a tartózkodjon a munkaterületen.

– Azok a közintézmények és gazdasági szereplők, amelyek kereskedelmi /ügyfélfogadási tevékenységet végeznek, amely feltételezi az emberek belépését az épületek belsejébe, intézkedéseket hoznak a tevékenység megszervezésére az alábbiak szerint:

 1. a) a belépést oly módon kell megszervezni, hogy az ügyfelek / személyek számára legalább 4 m2 alapterület legyen biztosítva és a két személy közötti minimális távolság 2 m legyen;
 2. b) ne engedjék be az olyan személyek belépését, akiknek testhőmérséklete a helyiség bejáratánál meghaladja a 37,30 ° C-ot;
 3. c) a felületek fertőtlenítésének biztosítása és az emberek tolongásának elkerülése, különösen a pénztárak területén.

– Az állami és magán személyszállítással foglalkozó szolgáltatók úgy működhetnek, hogy betartják az ide vonatkozó különleges szabályokat.

2020 május 15-től a településeken belül korlátlan a közlekedés, nem kell nyilatkozatban megnevezni a lakhelyelhagyás célját. Ha nem családtagokról van szó, akkor 3-nál több ember nem gyülekezhet.

Ugyanezen a dátumon kinyitnak a parkok, de a játszóterek továbbra is zárva maradnak.

A településeket csak indokolt esetekben lehet elhagyni. Az elutazáshoz egy új formanyomtatványt kell kitölteni, amelyben meg kell nevezni az utazás célját, amely a következő esetekben lehetséges:

 • Munkahelyhez kapcsolódó, szakmai tevékenység,
 • Önkénteskedés, humanitárius tevékenység,
 • Mezőgazdasági tevékenység,
 • Mezőgazdasági termékek értékesítése,
 • Ingatlan karbantartása,
 • Bizonyos jogokat nyújtó dokumentumok beszerzése egy hivataltól,
 • Gyógykezelés kezelőközpontokban,
 • Családtagok/gyerekek elkísérése/ellátása, eltartott, rokon vagy más személy gondozása, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása, haláleset a családban
 • Olyan halaszthatatlan orvosi ellátás, amelyik távkonzultációval nem oldható meg,
 • Szabadtéri kikapcsolódás-sportolás (kerékpározás, kirándulás, hegymászás, kocogás, hegymászás, horgászat, vadászat stb.) legtöbb három fő részvételével,
 • Korlátozott létszámú családi események,
 • Gépkocsi beszerzése, szervizelése, műszaki vizsgáztatása és más olyan karbantartási műveletek, amelyek nem végezhetők el a lakhely szerinti településen.

 

Megjegyzendő, hogy a COVID- 19 pozitív személyekre, az elvégzett tesztek számára, és a pozitívnak talált személyek egészségi állapotára vonatkozó információkkal csak a Stratégiai Kommunikációs Csoport szolgálhat, amely az egyetlen, a megjelenő információkat megerősíteni vagy cáfolni felhatalmazott szerv.

Csak hiteles forrásból tájékozódjanak!

Tartsák be a hatóságok ajánlásait!

Hargita Megye Prefektusi Hivatalának sajtóirodája

 

 

 

 

 

 
Un comentariu la “Hargita megye: 45 személy van beutalva a megyei kórházba és a székelyudvarhelyi COVID- 19 háttérkórházba

 1. Eugen

  Stimată doamnă !
  V-as sugera să țineți cont de faptul că motivul de la punctul “g” – părăsirea localității – a suferit o completare importantă, la fel si punctul 11 din declarația tip !
  Cu deosebită stimă

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük