Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kilenc esetben jelezték medve jelenlétét a 112-es segélyhívó számon a hétvégén Hargita megyében

 

A hét végén 9 alkalommal kérték a csendőröket és a rendőröket, hogy lépjenek közbe a medvék eltávolítása érdekében Tusnádfürdő, Marosfő és Székelyudvarhely helységekben. A kérések a 112-es egységes segélyhívó számon érkeztek.

illusztráció

 

„Az első hívás szombaton, június 12-én, 3:03-kor futott be, egy Tusnádfürdőn elszállásolt turista kérte a hatóságok beavatkozását, ugyanis a szálláshely udvarán megjelent egy medve és a nő attól tartott, hogy a házba is bemegy. A jelek szerint a medvét az udvaron tárolt ételmaradék vonzotta, valamint a házból kiáradó ételszag. A csendőrök megérkezésekor a medve már nem volt ott, de anyagi kárt hagyott maga után.

Szombaton további két hívást regisztráltak, négy óra különbséggel, mindkét esetben medvéről számoltak be az üdülőhely egyik szállodájától. Mindkét esetben a hegyi csendőrök mentek a helyszínre, a medvéket az erdőbe zavarták.

Vasárnap hat telefonhívás érkezett, 3 Tusnádfürdőről, 2 Marosfőről és egy Székelyudvarhelyről.

A tusnádfürdői hívások esetében (00:26, 04:10, 04:53) a medvék jelenléte nem igazolódott be, az Állomás utcában az okozott anyagi kár bizonyította a medve látogatását. Marosfőn, a 20:14- es hívásra a helyszínre érkező csendőr és rendőr vegyes csapatnak már be kellett avatkoznia a medve eltávolítására.

22:46-kor érkezett a hívás a székelyudvarhelyi Cserehátról, itt a marosvásárhelyi mobil csendőregység egy csapata zavarta el a medvét a lakott térségből.

Az utolsó hívás 23:57-kor érkezett Marosfőről, a rendőrök a medévt elzavarták”, közli a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivője.

Minden esetben a csendőrök még egy ideig a helyszíneken maradtak, hogy megbizonyosodjanak a vadállatok nem térnek vissza. Ugyanakkor értesítették az illetékes hatóságokat is, amelyekkel együttműködnek, különösebb incidens nem történt.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak, hívják a 112-t, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, gondosan tárolják a konyhai hulladékot és ne menjenek közel a medvékhez fényképet vagy videó-felvételt készíteni.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.