Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Több mint 50 oktatási épület földrengésveszélyes Hargita megyében

 

Hargita megyében 58 oktatási egység épülete van veszélyben földrengés esetén– derül ki az Oktatási Minisztérium által március 10-én, pénteken frissített listából.

A legsúlyosabb helyzetben a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Gimnázium van, a tornaterem épülete az egyes szeizmikus kockázati osztályba tartozik. A listán több, kettes szeizmikus kockázatú épület is szerepel: a székelyudvarhelyi Nardini Óvoda (magán oktatási egység – 2 épület), “O.C. Tăslăuanu” Elméleti Líceum (egy épület) és a szentegyházi “Gábor Áron” Technológiai Líceum (egy épület).

Az épületek többsége, szám szerint 42, a III-as kockázati osztályba, 11 épület pedig a legalacsonyabb, a IV-es kockázati osztályba tartozik.

A szeizmikus veszélynek kitett területek listája minden pénteken frissül az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint, amely a weboldalon külön részt hozott létre a vészhelyzetekre vonatkozóan (részletek itt ).

Azok az iskolák, oktatási intézmények, amelyek az elvégzett szaktanulmány szerint nagy kockázatot jelentenek földrengés esetén, a Kormány által jóváhagyott kormányprogramon keresztül kiemelten bekapcsolódnak a konszolidációs és rehabilitációs folyamatba. Nicolae-Ionel Ciucă kormányfő azt kérte, hogy az állami költségvetésből finanszírozott programok mellett vegyenek fontolóra az európai alapokból támogatott projekteket is.

Az oktatási minisztérium a Világbankkal karöltve már most is folytat egy közel 100 millió eurós projektet, amelynek célja néhány iskola helyreállítása, megszilárdítása és/vagy felépítése Románia legmagasabb szeizmikus kockázatú területein.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.