Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hat esetben telefonáltak a lakosok medve jelenlétét jelezve

 

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség beszámolója szerint az utóbbi napokban 6 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívó számon, amelyben medvék eltávolítását kérték csíkszeredai, balánbányai, borszéki és kiskadácsi polgárok.

Fotó: IJJ Harghita ( Borszék)

 

„A legtöbb hívás ezen a hétvégén Balánbányáról érkezett, szám szerint 3, de csupán egy esetben volt szükség a beavatkozásunkra a medve eltávolítására. Az első hívás pénteken 00:00 órakor, a következő 2021 szeptember 11-én 11:03-kor, és a harmadik vasárnap, 00:14-kor érkezett. Ez utóbbi esetben volt szükség a beavatkozásunkra, a medvét a közeli erdőbe zavartuk. Mindhárom esetben medvék jelenlétét jelezték a város utcáin.

A csíkszeredai hívás pénteken, szeptember 10-én érkezett, 20:08-kor, anyamedvét jelentettek Zsögödből, de a csendőrök megérkezéséig a vad önként távozott az erdőbe.

Szombaton Borszékről szólt a telefon, 21:23-kor, a csendőröknek kellett elkergetni a város utcáin valószínűleg élelmet kereső medvét. Kiskadácsról is érkezett egy hívás vasárnap, szeptember 12-én, 23:14-kor, a csendőrök már nem találták a jelzett helyen a nagyvadat, amelyik önkén távozott, anyagi károkat hagyva maga után”, közli a Hargita megyei csendőrség.

Minden esetben a járőrök a helyszínen maradtak még egy ideig, meggyőződni, hogy a veszély elhárult és az illetékes hatóságokat is értesítették.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés céljából.

Az elmúlt héten a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség Diszpécseri Hivatala szintjén, a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül 21 hívást regisztráltak, amelyben medvék eltávolítását kérték a polgárok.

Az év eleje óta 400 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség Diszpécseri Hivatala szintjén, a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül, amelyben medvék jelenlétété jelezték a polgárok. Minden esetben beavatkozó személyzetet küldtek a helyszínre.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük