Hargita megye költségvetése sokkal kisebb mint a tavalyi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Január 28-án a hargitai megyei tanácsosok megszavazták a 2016.évi költségvetést,amely szűkösebb mint az előző évi.Akkor a költségvetés több uniós finanszírozású pályázatot foglalt magába.A Hargita Megye Tanácsa által szolgáltatott adatok szerint a 2016.évi költségvetés 333,5 millió lej,körülbelül 189 millióval kevesebb mint a tavalyi.

„A 2015.évi költségvetés megközelítőleg 100 millió euró volt,míg az idei 100 millió dollár.Az okok összetettek: a Kormány egy régebbi módszer szerint juttat pénzt az országos költségvetésből,így az idén 40 millióval kevesebbet kaptunk,ugyanakkor a tavaly felvettünk egy 25 millió lejes kölcsönt és ugyancsak a tavalyról van egy 33 millió lejes többletünk és még sorolhatnám”,nyilatkozta Borboly Csaba.

Még hozzátette,hogy a költségvetésben van egy ideiglenes deficit is mert a Megyei Tanács megelőlegezett különböző uniós projekteket.Ez az összeg különböző minisztériumoktól kell visszakerüljön és „több millió euróra rúg”.

Az idei prioritásokkal kapcsolatban Borboly elmondta,hogy folytatni kell a Megyei Tanács által elindított befektetéseket is nemcsak az uniósakat és reméli,hogy még több uniós finanszírozású pályázatot sikerül útjára indítani.”Mivel kevesebb pénzzel rendelkezünk korlátoztuk az intézmény járműveinek használatát,hogy a megkezdett beruházásokat be is tudjuk fejezni.”

Hargita megye Tanácsának elnöke rámutatott,hogy folytatódni fog a kis falvak villamosítása,a karcfalvi fürdő felújítása,a megkezdett útjavításokat is folytatni fogják,valamint a megyei utak mentén járdákat szeretnének kialakítani.Mindamellett,hogy a költségvetés kisebb,nőtt a kulturális eseményekre,az egyházak támogatására és a sport aktivitásokra szánt összeg.Borboly Csaba elmondta,hogy Vasile Dincu miniszterelnök-helyettessel folytatott beszélgetést követően lehetőség lesz pénzalapok kiutalására az Országos Helységfejlesztési Programon keresztül.Ugyanakkor a Kormánytól is remélnek pénzkiutalást különböző beruházásokra.

AGERPRES

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy