Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kelemen Hunor: A román fél eddig nem kért írásbeli megállapodást az erdélyi gazdaságfejlesztési programról

 

Fotó: Kelemen Hunor/Facebook

A magyar kormány által elindított erdélyi gazdaságfejlesztési programmal kapcsolatban a román és a magyar oldal között nem született írásbeli megállapodás, mivel úgy ítélték meg, hogy ehhez nincs szükség két EU-tagállam között és a korábbi román kormány tisztviselői is meg voltak győződve a program hasznosságáról – magyarázta a kolozsvári Krónika napilapnak Kelemen Hunor, aki közvetített a két fél közötti tárgyalásokban, közli az MTI.

2017-ben és 2018-ban tárgyalt a PSD vezetőjével, Liviu Dragnea-val és az ALDE vezetőjével, Calin Popescu Tariceanu-val, valamint a két ország miniszterelnökével, akik tájékoztatták őt a projekt tartalmáról, nyilatkozta a Krónikának az RMDSZ elnöke.

A román fél néhány észrevételt fogalmazott meg: az egyik az volt, hogy a támogatások odaítélése ne legyen etnikai jellegű, mivel ezt sem az EU, sem a nemzeti rendeletek nem fogadják el. A másik az volt, hogy ne legyen megkülönböztető jellegű, és legyen összhangban az uniós finanszírozással.

A Pro Economica Alapítvány szakértői konzultáltak a Versenytanáccsal, emellett tárgyalásokra került sor a két külügyminiszter, Teodor Melescanu és Szijjártó Péter között. Ezenkívül a programot azon modell alapján fejlesztették ki, amelyet Németország készített az erdélyi német közösség támogatására.

„Így jutottunk el arra a pontra, ahol az akkori kormánykoalíció vezetői azt mondták: ilyen körülmények között a program elindulhat. (…) Senki nem kért írásos megállapodást, úgyhogy nem is született ilyen”, mondta Kelemen Hunor. Máskülönben nem is szükséges, mert két EU tagállamról van szó, ahol mind a szabad piac, mind a szabad tőkeáramlás egyaránt alapvető elvnek számítanak”, tette hozzá az RMDSZ elnöke.

„Mindenki látta, hogy pénz jön az országba, mindenki látta, hogy a gépeket itt vásárolják, itt fizetnek utánuk áfát, és hogy nem visznek, hanem hoznak. Ezek voltak a legfontosabb érvek a szabályossága mellett, és politikailag sem tartotta ezt senki aggályosnak. Ez korrekt és tisztességes hozzáállás volt a koalíciós vezetők és a miniszterelnökök részéről is az elmúlt években”- mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint a program elleni közelmúltbeli támadásokért a bukaresti Külügyminisztérium felelős. Véleménye szerint a Külügyminisztérium apparátusában mindig voltak fenntartások ezzel a programmal kapcsolatban, csakúgy, mint a román-magyar kapcsolatok rendszerében mindenféle akadály.

„Bogdan Aurescu új külügyminiszter kissé másképp áll a dologhoz, mint az elődje – de nem másképp, mint ahogy szokott”, mondta az RMDSZ elnöke. Felfedte, hogy amióta a PNL átvette a kormányzást, már tárgyalt Ludovic Orban miniszterelnökkel, aki nem elutasítóan állt hozzá a dolgokhoz, és aki megígérte, hogy kollégáival is megbeszéli az ügyet.

„Eddig mindenki jóindulatúan és jóhiszeműen kezelte az ügyet. Most közel másfél hónapja van egy új kormány- velük is meg kell tudjunk állapodni”, mondta Kelemen Hunor.

A magyar kormány a magyar határokon átnyúló gazdaságfejlesztési programokat indított a magyar etnikai közösségek gazdasági megerősítése érdekében – emlékeztet a “Krónika”. Hargita, Kovászna és Maros megyében indított pályázati felhívások keretében a mezőgazdasági termelők legfeljebb 15 000 euró összegű, 25% -os saját hozzájárulással igényelhettek támogatást. 5.293 finanszírozási kérelmet nyújtottak be, összesen 21,5 milliárd forint értékben. A nagyberuházásokra szánt program keretében 72 projektet nyújtottak be, amelyek közül 66-ot választottak ki úgy, hogy közel 20 milliárd forinttal támogatják. A szerződések aláírása már megkezdődött, és a program következő szakasza a Partiumra összpontosít.

 
2 comentarii la “Kelemen Hunor: A román fél eddig nem kért írásbeli megállapodást az erdélyi gazdaságfejlesztési programról

  1. Cristian

    Proiectul este discriminatoriu față de ceilalți locuitori din afara Transilvaniei, deci nu poate fi acceptat de Guvernul Ro mâniei. Este o formă/acțiune de separatism a unei provincii istorice față de celelalte regiuni, ceea ce este neconstituțional. Se poate accepta un ajutor pentru etnicii maghiari, dar individualizat, pe criteriile stabilite de Ungaria, și nu generalizat.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük