Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség: 18 kérés medve eltávolítására az elmúlt négy nap alatt

 

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség arról tájékoztat, hogy szombattól keddig tartó időszakban 18 esetben érkezett medve jelenlétéről bejelentés a 112-es egységes segélyhívó számon Tusnádfürdőről, Csíkszeredából, Vaslábról, Sikaszóból és Marosfőről.

„A legtöbb bejelentés, szám szerint nyolc, szombaton, június 19-én érkezett, nagy részük Tusnádfürdőről. Mindazonáltal az első bejelentés, 4:58-kor Vaslábról érkezett- egy férfi arról számolt be, hogy medve van az udvarán. A rendőrök kiszálltak a helyszínre, de a medve már elment.

Ezt követte a sikaszói bejelentés, a ház közeléből a medvét egy közrendészeti, rendőr-csendőr járőr zavarta el.

15:38-kor a csíkszeredai Somlyó negyedből érkezett a bejelentés. A csendőrök érkezésekor a medve nem volt a megjelölt helyen, de a közelben rátaláltak és az erdőbe zavarták.

Ezután öt tusnádfürdői bejelentés érkezett 19:07 és 22:46 között. A csendőrök minden esetben a lakott területről az erdő felé zavarták a vadállatokat.

Június 20-án három bejelentés érkezett Tusnádfürdőről: két alkalommal bocsos anyamedve volt egy panzió konyhájában, őket a csendőrök az erdőbe zavarták. A medvék élelmet kerestek és anyagi károkat okoztak. A harmadik esetben a medvét a csendőrök nem találták a bejelentő által jelzett helyen.

Június 21-e egy tusnádfürdői hívással indult és egy marosfői hívással zárult. Az első öt hívás Tusnádfürdőről érkezett, medve jelenlétéről számoltak be az üdülőhely különböző pontjain. Minden esetben az erdőbe zavarták a vadakat a csendőrök. A Marosfőn egy ház közelében bejelentett medvét már nem találták ott a csendőrök.

A 18. hívás június 22-én, 00:11- kor futott be. Egy nő kért segítséget, hogy eljuthasson a szálláshelyére, mert az odavezető úton egy nagyméretű medve volt. A csendőrjárőr csapat biztonságosan a szálláshelyre vezette a turistákat, és a medvét az erdőbe zavarták”, közölte a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivője.

Minden esetben a csendőrök még egy ideig a helyszínen maradtak megbizonyosodni, hogy a veszély elhárult és értesítették az illetékes hatóságokat is. Egyéb eseményekről nem számoltak be.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy valahányszor a fentiekhez hasonló esetek tanúi, hívják a 112-t, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, gondosan tárolják a háztartási hulladákot, ne menjenek közel a medvékhez fényképezés céljával.

https://www.facebook.com/watch/ziarharghita/

A felvétel az utolsó tusnádfürdői bevetésen készült.

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük