Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség, az elmúlt hét mérlege: tíz riasztás medvék eltávolítására

 

Az elmúlt héten a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőségre tíz hívás érkezett a 112-es számon keresztül, amelyben medve jelenlétéről számoltak be Balánbányán, Felsőboldogfalván, Csíkszentgyörgyön, Csíkszentdomokoson, Csíkjenőfalván, Maroshévízen, Tusnádfürdőn, Zetelakán, Csíksomlyón, és a 11C országúton Sepsibükszádról a Szent Anna tó irányába.

„Augusztus 16-án, kedden 22 óra 13 perckor egy férfi arról számolt be, hogy egy medve megtámadott egy tehenet Gálkut térségében, Balánbánya közelében. Az azonnali beavatkozásra kiküldött csendőrjárőr megerősítette a telefonáló által közölteket, és megkezdte a vadállat eltávolítását.

Felsőboldogfalván egy esztenán támadott a medve szerdán, augusztus 17-én, 18:43-kor érkezett a hívás. Ez alkalommal is elkergették a medvét, a teljes beavatkozási csapat a helyszínen volt.

Szerdán két hívás érkezett Csíkszentgyörgyről és Csíkszentdomokosról, a csendőrjárőrök egyik esetben sem erősítették meg a medvék jelenlétét.

Csütörtökön, augusztus 18-án három hívás érkezett Maroshévízről, Csíkjenőfalváról és Csíksomlyóról.

A Maroshévíztől 10 kilométerre található esztenáról érkező hívás esetében nem igazolódott a medve jelenléte.

Csíkjenőfalváról 8:38-kor érkezett a hívás, medve jelenlétét jelezték egy ház udvarán. A medve a villanypásztor huzaljai közt bújt át a kukoricásba. A helyszínre érkező csendőrök elzavarták a vadállatot.

Csíksomlyóról 19:30-kor érkezett a hívás: a kápolnát látogató turisták csoportja vette észre a közelben járó medvét. A helyszínre érkező csendőrök eleinte nem látták a medvét, de biztonságban lekísérték a turistákat a dombról. Később meglátták a medvét egy ház udvarán, onnan pedig elzavarták az erdő irányába.

Szombaton, augusztus 20-án medvét jelentettek a Tusnádfürdőt a Szent-Anna-tóval összekötő hegyi ösvényről, és magáról Tusnádfürdőről. Az első esetben a medve önként távozott, a második esetben a kétbocsos anyamedvét a csendőrök zavarták el a panzió szomszédságából 22:30 körül.

A hét utolsó hívása vasárnap, augusztus 21-én érkezett, 23:48-kor, a zetelaki víztároló melletti kempingből, ahol két medve jelent meg. A csendőrök elzavarták a vadakat az erdő irányába”, közölte a csendőrség szóvivője, Suciu Gheorghe főtörzsőrmester.

A járőrök minden esetben egy ideig még a helyszínen tartózkodtak, hogy meggyőződjenek a veszély elhárulásáról. A beavatkozó csoport a 81/2021 sürgősségi kormányrendelet előírásai szerint annak közigazgatási-területi egységnek a polgármesteréből/alpolgármesteréből, ahol az esemény történt, egy állatorvosból, a vadászegyesület képviselőjéből és csendőrből áll.

Az év eleje óta 239 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrségi Felügyelőség Diszpécseri Irodája szintjén, a 112-es számon keresztül, amelyeken keresztül medve lakott területre történő behatolását jelezték. Minden esetben beavatkozási csapatot küldtek a helyszínekre.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak, jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés vagy filmezés céljából.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.