Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Lenyűgöző! „Tettek, nem szavak.” Egy román politikus az úzvölgyi temetőben ünnepelte névnapját

 

Constantin Codreanu román parlamenti képviselő a határon túli román közösségekért felelős bizottság elnöke az a román, akinek gesztusa méltóvá teszi Stefan cel Mare, Vlad Tepes vagy Mihai Viteazul utódaihoz. Constantin és Elena napján az úzvölgyi Nemzetközi Hősök temetőjében ünnepelte névnapját virággal ás trikolór jelképekkel, egy perc csenddel adózva a hazájukért elesett román katonák örök emlékének.

„Így festett a névnapom, amelyet a legboldogabbak közt tartok számon. Nehéz kifejezni az örömet, amit most útban Bukarest felé érzek. Rómában voltam, a hazatérni vágyó románoknak rendezett eseményen, amikor olyat láttam, ami elképzelhetetlennek tűnt a XXI. században- a magyar szélsőségesek által szemeteszsákokkal letakart román hősök sírkeresztjeit az úzvölgyi temetőben.

Harag és keserűség öntött el a román hatóságok és a politikai osztály reakcióhiánya láttán. Gratulálok barátaimnak, George és Cosmin unionista ügytársaimnak hozzáállásukért! Óvakodtam a klasszikus politikus képétől, aki egy nyilatkozattal elintézettnek tekinti a dolgot. Mint mindig is mondtam, mi pragmatikus unionisták, „tetteket akarunk és nem szavakat.”

Következésképpen miután megérkeztem Bukarestbe, első utam az Úzvölgyébe vezetett. Gyertyákkal, trikolór szalagokkal, virágokkal és (az ugyancsak egy ügytársamtól kapott) 1 km-nyi zászlóból egy darabkával.

Nem gyűlöletet kelteni jöttem, hanem, hogy normalitásra és kölcsönös tiszteletre tegyek felhívást. A hazugság, miszerint ezek a sírok nem román katonáké, olyan szánalmas ürügy, amely nem szolgálhat hiteles magyarázatként a vandalizmusra. Gyertyákat gyújtottam, trikolór szalagot kötöttem a keresztekre. Nem engedtem a kísértésnek, hogy kiszedjem a magyar zászlóval ellátott fakereszteket. Ők a szélsőségesek, mi a normalitás előmozdítói vagyunk, amit a helyszínen jelen levő csendőrökkel is közöltem, akiknek gratuláltam jelenlétükért.

2017 május 21-én a Finn Nagykövetség előtt tüntettem más románokkal együtt Camelia Smicala és gyermekei ügyéért. Ugyanakkor a Külügyminisztérium határozatlan kiállása elleni tüntetés is volt, amit ez üggyel szemben tanúsított. Ma két évre rá, keserűen tapasztalom, hogy itthon sem vagyunk képesek megvédeni történelmünket, népünket és elődeinket. nem fogadom el, hogy a hazámban egy kisebbség, bármelyik is legyen az, diktálja nekünk, románoknak, mikor, hol és hogyan tisztelhetjük hőseinket. Tiszteletet adunk, ha tiszteletet kapunk!

Különböző pártokból származó kollégáknak írtam tegnap és hívtam magammal őket. Egyesek nevetséges kibúvókat hoztak fel, valaki egyenesen megmondta, hogy jobb dolga is akad, a választási kampány utolsó 100 méterén tart és nem tölti az idejét „ilyesmivel”. Kommentár nélkül.

Közös javunk érdekében remélem, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárok többsége nem támogatja a sírgyalázási akciót és ők is hozzánk hasonló határozottsággal elítélik ezt a vandalizmust. Románia példája a nemzeti kisebbségek jogai betartásának és ennek így is kell maradni. Egyesek elfelejtik ezt, sajnos.

Az Úzvölgyéből a Besszarábiából érkezett lelkes csapattal együtt ugyanazt üzenjük, mint amit üzentünk a Moldova Köztársasági román síroknál tett látogatásunk alkalmával: Tisztesség, tisztesség a hősöknek!

Úzvölgye, Constantin Codreanu
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.