Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Centenárium évében áruló románok és irredenta magyarok a romániai magyarok kulturális és területi autonómiáját támogató levelet tettek közzé

 

Semmirekellő emberek, magyarok és románok, egy részük részt vett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozsváron rendezett vitáján, elfogadtak egy dokumentumot, amelynek címe „Román-magyar centenáriumi nyilatkozat”, amelyben a románok, magyarok és más kisebbségek országtervéről van szó:

„Erdély és Románia egyesülésének a centenáriuma felkínálja a románoknak és a magyaroknak a lehetőséget, hogy újjáélesszék az 1918-ban megfogalmazott s beígért eszményt: legyünk a románok, a magyarok, valamint a többi államalkotó kisebbség olyan hazája, amely elkötelezett minden közössége vágyainak valóra váltása iránt. De ezt az eszményt az elkövetkező évek országépítési terveként is értelmezhetjük. Ezennel felhívást intézünk honfitársainkhoz és a hatóságokhoz: tiszteljék meg a Centenáriumot azzal, hogy elvetik a nacionalista uszítást, kerülik a konfliktust, illetve teret nyújtanak a reményeknek meg az építkezésnek.”

A dokumentum rámutat, hogy „számos centenáriumi ünnepi rendezvény, amellyel Erdély és Románia egyesülésének a centenáriumára emlékeztek, 2018 előtt és az utóbbi hónapokkal bezárólag, magyarellenes felhangot kapott, s ezáltal gyarapította a két közösség kapcsolatát terhelő félreértéseket”.

Továbbá azt mondja, hogy „Erdély a komplementaritás terepe volt, és újra azzá válhatna, a vallási és kulturális pluralizmus modellje lehetne”, de az autonómiára is van utalás: „Ma semmi sem állítja szembe a románok és a magyarok érdekeit. A magyarok kulturális és területi autonómiatörekvései a jobb szervezés iránti vágyból fakadnak, s mint ilyenek mindannyiunk javát szolgálják. Az autonómia és a függetlenség fogalmai közötti zavar fenntartása némelykor félreértéseket takar, máskor pedig rosszindulatú manipulációt.”

Az aláírók és felszólaók között román és magyar politikai és kulturális személyiségek találhatók, mint: Tőkés László, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Eckstein Kovács Péter, Molnár Gusztáv, Lucian Nastasă Kovacs, Szilágyi Zsolt, Sabin Gherman, Bakk Miklós, Marius Tabacu, Kolumbán Gábor, Sándor Krisztina, Bodó Barna, Toró Tibor, Mircea Toma, Ovidiu Pecican, Cristian Pârvulescu.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT/CNMT) és a Reconstructio Egyesület szervezte meg a pénteken, Kolozsváron tartott „Centenáriumaink. Quo vadis román-magyar kapcsolatok?”, című román-magyar konferenciát, ahol a fent említett nyilatkozat is felolvasására került.

„Az EMNT és partnerszervezetei által évente megrendezett román-magyar konferenciák immár hagyománnyá váltak. Alkalmat adnak a résztvevőknek a közélet aktualitásit megvitatni és a román és magyar közösséget érintő problémákra megoldást találni”, mutat rá a szervezők által nyújtott tájékoztató.

A rendezvényen jelen volt Magyarország főkonzulja, Mile Lajos.

Forrás: ortodoxinfo.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.