Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ÎN ATENŢIA PERSOANELOR FIZICE DEŢINĂTOARE DE ARME LETALE/NELETALE SUPUSE AUTORIZĂRII

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Foto cu caracter ilustrativ

Având în vedere Hotărârea privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-COV-2, evidențiem interdicțiile stabilite de legiuitor cu privire la portul și folosirea armelor supuse autorizării, respectiv dispozițiile art. 342 alin. (4) din Codul Penal, care incriminează infracțiunea de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, portul armelor prevăzute la alin.(1) și (2) fără drept în sediul autorităților publice, instituțiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public, ori în spațiile rezervate desfășurării procesului electoral, faptă pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

De asemenea, trebuie avute în vedere dispozițiile art. 31 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor respectiv:

Regimul dreptului de port şi folosire a armelor letale
Condiţiile de păstrare şi port a armelor letale
(1) Titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
(2) Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(3) Arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) trebuie să fie asigurată şi să nu fie armată;
b) să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier;
c) trebuie să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
d) să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
e) deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.
Dispozițiile art. 31 din Legea sus menționată se aplică şi în ceea ce priveşte armele neletale supuse autorizării.

 Pentru relaţii suplimentare puteţi apela tel. 0266.205206

  • IPJ HarghitaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük