Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megyében 123-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. 93 személy van kórházban

Hargita megyei helyzetjelentés, 2020 május 28

Illusztráció

Hargita megye szintjén a koronavírus terjedésének megelőzésére tett intézkedések követése, 2020 május 28:

–        12 személy van intézményes karanténban

–        995 személy elhagyhatta a karantént

–        2442 személy van otthoni elkülönítésben, 193-al többen az utóbbi 24 órában

–        5373 személy hagyhatta el az otthoni elkülönítést egész intervallumban

A járvány kezdete óta összesen 7815 személy otthoni elkülönítését rendelték el.

Hargita megyében 123 koronavírus fertőzést igazoltak, 29 személy meggyógyult, egy személy meghalt, és 93 személy orvosi felügyelet alatt áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a székelyudvarhelyi kórházban.

Folyamatban van a fertőzött személyekkel érintkezett személyek járványügyi kivizsgálása, továbbá elrendelték a tünetmentes kontaktszemélyek otthoni elkülönítését.

A teszteket az Országos Közegészségügyi Intézet által létrehozott COVID-19 tesztelési algoritmusnak megfelelően hajtják végre.

Az elmúlt 24 órában a Belügyminisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium és a székelyudvarhelyi, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyi rendőrségek integrált rendszerben tevékenykedtek az új koronavírus elterjedése ellen, és a bűncselekmények elbátortalanítása érdekében.

 

2020 május 27- én a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség és Csendőrfelügyelőség ellenőrizte az otthoni elkülönítésben levő személyeket. Ugyanakkor őrjáratokat tartottak a közrend fenntartása érdekében karantén- központok és elkülönítő központok körül.

Románia Parlamentjének 5/2020-as határozata értelmében elrendelték a maszkviselés kötelező voltát zárt nyilvános terekben, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen, az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium közös rendeletében leszögezett feltételek mellett.

Kivételt képeznek: a szervezet oxigénellátását megnehezítő bántalmakban szenvedő személyek; öt évesnél kisebb gyermekek; nehéz munkakörülmények között dolgozók/nehéz fizikai munkát végző dolgozók; tanulók és egyetemisták az órák alatt, ha betartják a megfelelő távolságot; az irodában egyedül dolgozó alkalmazott, vagy ha megvan a 2 méter távolságok a személyek között, szellőztetnek két óránként és fertőtlenítik a felületeket; tévébemondók és meghívottaik a 3 méter távolság betartása esetén; nyilvános beszédet tartók a 3 méter távolság betartásával.

Viselés alatt ne fogdossuk a maszkot, annak el kell fednie az orrot és a szájat, és négyóránként cserélni kell. A munkahelyre történő belépéskor az alkalmazottak járványügyi szűrésen és kézfertőtlenítésen esnek át. A járványügyi szűrés a következőkből áll: testhőmérséklet- mérés érintésmentes hőmérővel (a hőmérséklet nem haladhatja meg a 37,3 Celsius fokot); légzőszervi tünetek megfigyelése (gyakori köhögés és tüsszentés, megváltozott általános állapot) ha a hőmérséklet meghaladja a 37,3 Celsius fokot, javasolt a hőmérséklet ismételt mérése egy 2- 5 perces szünet után); ha kiderül, hogy 37,3 C feletti hőmérsékletet tartósan fennáll és / vagy egyéb légzőszervi tünetek vannak jelen, akkor az illető személyt a családorvoshoz irányítják.

Csak hiteles forrásból tájékozódjanak!

Tartsák be a hatóságok ajánlásait!

Hargita Megye Prefektusi Hivatalának sajtóirodája

 

 

 

 

 

 

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük