Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Márciusban a magánszemélyek befektethetnek a TEZAUR és a FIDELIS állampapírok

 

 

2021 március 1-jétől a Pénzügyminisztérium új, kizárólag a lakosságnak szánt állampapír-kibocsátásokat indít a két program, a TEZAUR és a FIDELIS révén.

KINCSTÁR (TEZAUR) program

2021 március 1-29 között a rezidens magánszemélyek az Államkincstár operatív egységein és a Román Posta alegységein keresztül jegyezhetnek TEZAUR állampapírokat.

A felajánlott éves kamatlábak: 2,85% az egyéves futamidőre, 3,10% a 3 éves lejáratra és 3,25% az ötéves lejáratra. Az állampapírokat dematerializált formában bocsátják ki, névértékük 1 lej, az éves kamatot a kibocsátási tájékoztatóban megadott feltételek szerint fizetik. A TEZAUR Program keretében kibocsátott állampapírok átruházhatók és előre visszaválthatók.

FIDELIS program

2021 március 1–19. között a BT Capital Partners & Banca Transilvania, a Banca Comercială Română és a B.R.D.- Groupe Société Générale partnerbankok értékesítik a lejben, de euróban is denominált FIDELIS állampapírokat, amelyeket automatikusan bevezetnek a bukaresti tőzsdére. A 18 évesnél idősebb, állandó lakóhellyel rendelkező és nem rezidens magánszemélyek befektethetnek a FIDELIS állampapírokba 2021 március 19-ig.

A FIDELIS állampapírokat lejben és euróban egyaránt felajánlják.

A lejes értékpapírok éves kamatlába 2,85% az 1 éves lejáratra, 3,10% a 3 évre és 1,55% az 5 éves lejáratú euró állampapírokra.

A FIDELIS állampapírokat a bukaresti tőzsdén jegyzik.

A FIDELIS államkötvény névértéke 100 lej a lejben kiadott, és 100 euró az euróban kiadott értékpapírokra, a minimális jegyzési küszöb 5000 lej, illetve 1000 euró.

A közvetítő bankok nem számítanak fel díjat a FIDELIS állampapírok első jegyzéséért, és sem a kamatból, sem a tőkenyereségből származó jövedelem nem adóköteles.

A korábbi kibocsátásokban kibocsátott és lejáró TEZAUR vagy FIDELIS állampapírok tulajdonosai a korábbi kibocsátások kapcsán újrabefektethetik a ki nem fizetett készpénzt azáltal, hogy a márciusi FIDELIS és a TEZAUR állampapír-programok keretében állampapírokat jegyeznek.

A lakosságnak szánt állampapírok éves kamatlába az államkötvény-hozam szintje felett van meghatározva, amelyet jelenleg a bankközi másodpiacon jegyeznek, és a kamatjövedelem nem adóköteles.

A TEZAUR és a FIDELIS program 2021. márciusi kibocsátására vonatkozó pénzügyi kérdésekkel kapcsolatos információk a www.mfinante.gov.ro oldalon és a partnerintézményeknél találhatók: www.posta-romana.ro; www.comunicatii.gov.ro (TEZAUR Program), www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; www.bvb.ro (FIDELIS Program).
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.