Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Romániában a 6%-os RMDSZ alkotja a törvényeket: Az egyetemek kötelesek lehetővé tenni, hogy a nemzeti kisebbségi diákok anyanyelvükön felvételizhessenek az egyetemre

Foto: ActiveNews

Ettől kezdve a kisebbségek anyanyelvükön felvételizhetnének az egyetemre, mesteri vagy doktori képzésre, állapítja meg az RMDSZ által benyújtott, hétfőn a szenátus, mint döntőfórum által elfogadott törvénytervezet, amely csak az elnöki kihirdetésre vár. „Magyarul tanultam a kémiát, elmegyek a Bukaresti Egyetemre, amelyiknek nincs magyar tagozata, de az egyetemnek magyar nyelvű felvételi tételeket kell összeállítania, hogy összhangban legyen az idevonatkozó paragrafussal. Ami az egyetem autonómiájának áthágása” nyilatkozta az Edupedu.ro-nak Mircea Miclea volt tanügyminiszter.

A szenátus 2020 február 10-én, hétfőn megszavazta az RMDSZ által 2018-ban benyújtott törvénytervezetet, amely aTanügyi törvény 30 módosítását tartalmazza, köztük a rektorok számának korlátozásának eltörlése, az osztálylétszám csökkentése és számos ingyenesség bevezetése a diákok számára.

Az egyik törvénymódosítás, amelyet a parlamentben megszavazott tervezetben előirányoztak arra vonatkozik, hogy minden egyetem, függetlenül attól, hogy van-e kisebbségi nyelvű tagozata, a kisebbségi felvételizők számára anyanyelvükön kell hozzáférhetővé tenni a felvételi tételeket.

Megjegyzendő, hogy a kisebbségi nyelv kötelezettsége nem terjed ki azokra a kurzusokra, amelyeket az egyetemi tanterv keretében, illetve a mesteri vagy doktori képzésen tanítanak. Tehát a kisebbségi hallgató kényszerítheti az egyetemet, hogy anyanyelven felvételiztesse, hogy aztán románul tanuljon tovább.

Ugyanez a törvényjavaslat, melyet 2020. február 10-én, hétfőn fogadtak el a Parlamentben, kimondja, hogy egyetlen magyar anyanyelvű osztályt sem lehet megszüntetni vagy létrehozni az RMDSZ jóváhagyása nélkül.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük