Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Románia Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéke – az elévülést az elkövetéstől számítják, nem a felfedezés időpontjától

 

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék 2022. október 25-én megállapította, hogy a gyanúsítottakat már nem lehet bíróság elé állítani és elítélni olyan cselekmények miatt, amelyek régen történtek, azaz olyanokért, amelyek túllépték az elévülést. Ez az időtartam általában majdnem megegyezik azzal a maximális büntetéssel, amely miatt az érintett személy ellen nyomozás folyik. Például a legfeljebb 10 évre büntethető cselekmények esetében az elévülési idő 8 év. Ha az igazságszolgáltatás a cselekmény elkövetésétől számított legfeljebb 8 éven belül nem bizonyítja véglegesen és visszavonhatatlanul az illető bűnösségét, akkor már nem ítélheti el.

Országos szinten több tucat, esetleg több száz per van, amelyekben több mint 8 éve elkövetett állítólagos cselekmények miatt bíróság elé állították az érintetteket. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék döntése után ezek a folyamatok okafogyottá válnak.

Egy tett elévülése nem újdonság. Világszerte van elévülési időszak. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék egyértelműen eldöntötte, hogy a cselekmény elkövetésétől számolják az elévülést, mert ez a gyakorlat más országokban is.

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék új határozata szerint a folyamatban lévő ügyekben már nem lesz külön előírás, hanem csak az általános, mert az a legkedvezőbb büntetőjogot képviseli.

Ez a helyzet több ezer akta lezárásához vezethet, egyfajta amnesztia révén.

A teljes jegyzőkönyv itt olvasható.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.