Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

Szeptember 14 -e fontos keresztény ünnep, amely az ortodox és a görög katolikus naptárban is megtalálható. A Szent Kereszt felmagasztalásáról szól, amely a kereszténység történetének két figyelemre méltó eseményére emlékezik: Krisztus keresztjének megtalálására, valamint visszaszerzésére.

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. A Szent Keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. A Keresztet szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása.

Az ereklyét, amelyet később elraboltak a perzsák, Hérakleiosz császár 630 körül szerezte vissza és vitte őrzési helyére, a Szent Sír templomban.

Néhány évvel később, 634-635-ben a Szent Kereszt fáját ünnepélyes felvonulással hozták Jeruzsálemből Konstantinápolyba (és vissza), amely ünnepet a bizánci kultuszban a mai napig megőriztek.

A népi hagyomány szerint a bazsalikom, a menta, a majoránna és a kakukkfű levelei és virágai mágikus növények, amelyeket a templomban megszentelnek, és az istentisztelet alatt a kereszt közelében tartják.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük