Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A növényzeti tűz, egy már elharapózott veszély

 

Nyílt tűz használata a területek tisztítására a kötelező védelmi intézkedések betartása nélkül, meghatározó tényezői a tüzek keletkezésének és terjedésének, amelyek gyakran érintik embertársaink lakóhelyét, az erdőalapot és a környezetet.

Tegnap, október 16-án, 10:39-kor jelentették be az Oltul készenléti felügyelőségnek a száraz növényzet (tőzeg) kigyúlását Csíkszereda Székelyudvarhely felőli kijáratánál. Egy tűzoltóautó hét fős legénységgel érkezett a helyszínre, egy beavatkozásokhoz használt teherautó és egy motoros szivattyú. A tüzet lokalizálták és intézkedtek az eloltás érdekében a csíkszeredai önkéntes tűzoltók segítségével. A beavatkozás 17:40-kor ért véget. A tűzben elégett kb. 5 ha száraz növényzet és tőzeg. A tüzet valószínűleg nyílt lán használata okozta.

Tekintettel arra, hogy a tőzegtüzet nagyon nehéz eloltani, mivel a tűz még a föld alatt is terjed és még vízben sem alszik ki, felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy tartsák be a száraz növényzetre, tarlókra, növényi maradványokra és ezek közelében a nyílt láng használatára vonatkozó tűzvédelmi előírásokat.

Az égetéses tarlótisztítás végrehajtásához a polgároknak kötelező az illetékes hatóságoktól az alábbi dokumentumokat igényelni és beszerezni:

– tűzhasználati engedély a Polgármesteri Hivataltól

– a Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyása

Kivételt képez ez alól a háztáji gazdaságban történő száraznövény és növényi maradványok égetése, az általános tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával.

A növényi maradványok, szemét, hulladékok és egyéb éghető anyagok égetése a tűzhasználati engedély és /vagy a tűz továbbterjedését megakadályozó intézkedések hiányában, 1000-2500 lej bírsággal sújtható.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.