Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tűz egy melléképületben Nagygalambfalván, valószínűleg egy meghibásodott elektromos vezeték miatt

 

Újabb, elektromos jellegű tűz ütött ki tegnap este Nagygalambfalván egy melléképületben, miután egy nappal ezelőtt hasonló esemény történt egy gyergyóalfalvi házban.

Az esemény helyszínére a 112-es segélyhívó számon mozgósított székelyudvarhelyi katonai tűzoltók, valamint a székelykeresztúri, bögözi és nagygalambfalvi önkéntes tűzoltók érkeztek három tűzoltóautóval. A tűzoltók megállapították, hogy a tűz a melléképület tetőzetét és mennyezetét érinti 80 nm-es területen és fennállt a veszély, hogy a lángok átterjednek két közeli házra is.

A tűzoltóknak sikerült 3 órán belül eloltani a tüzet, megakadályozva a lángok elterjedését, jelentős anyagi kárt előzve meg ezáltal.

A tűzben elégett a tetőzet 80 négyzetmétere, 2 fakapu, 1000 kg tűzifa, és 300 kg széna. A tüzet valószínűleg egy meghibásodott elektromos kábel okozta.

A Hargita megyei katonai tűzoltók ismételten figyelmeztetnek a meghibásodott, hevenyészett, túlterhelt vagy felügyelet nélkül hagyott berendezések, eszközök, elektromos készülékek jelentette veszélyre, felhívva a figyelmet arra, hogy megyénkben két nap leforgása alatt két elektromos tűz is keletkezett, ami a következő intézkedések betartásával megelőzhetők lettek volna:

-időszakosan ellenőriztesse az elektromos hálózatot

-ne használjon hevenyészett elektromos berendezéseket

-az áramfogyasztók kiegészítésekor győződjön meg arról, hogy a meglévő hálózat elbírja a további fogyasztót

– rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozózsinórját, és cserélje ki, ha elhasználódott;

– ne használjon laza aljzatokat vagy kapcsolókat;

– ne terhelje túl a konnektort, mert az áramforrás túlzott igénybevétele tüzet okozhat;

– szerelje fel az elektromos panelt megfelelő méretű biztosítékokkal.

Az elmúlt 24 órában az operatív csapatok egy terepbiztosítást/felügyeletet végeztek a DN 13/A jelzésű országúton Máréfalván történt közlekedési baleset következtében, a SMURD egységek pedig nyolc személynek nyújtottak elsősegélyt.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • az ISU Hargita sajtóirodája által közölt információk

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.