Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Csíkszeredai Városnapok- augusztus 3-7

Két év után ismét korlátozás nélkül ünnepelhető Csíkszereda város születésnapja. Augusztus első hétvégéjén egyedülálló élmények, szórakozási és szabadidő-eltöltési lehetőségek sora várja Csíkszereda és a környező városok lakóit.

Inkább közösségi rendezvény, a város ünnepe lesz, mint fesztivál. A csíkszeredai városháza elsősorban a helyi értékekre épül, de lesznek márkavendégek is.

A szabadtéri koncertek a Szabadság-téren felállított színpadon lesznek. Itt láthatják majd a fiatal csíkszeredai művészeket: a Nagy István Művészeti Líceum jelenlegi és volt diákjaiból álló Slágerebbje zenekart (augusztus 5, 18:30) és a tehetséges csíkszeredai Szakács Szilviát (augusztus 6, 18:00). Fellépnek olyan neves művészek is, mint a magyarországi Honeybeast (augusztus 5, 21.30) és a Margaret Island (augusztus 7, 21.00), a romániai Voltaj (augusztus 6, 21.30), illetve az ütős hangszerek szerelmeseinek a Dob-ban Ritmusfesztivál lesz az ideális helyszín.

A kulturális intézmények saját rendezvényekkel csatlakoznak a Csíkszeredai Városnapok programjához. A szimfonikus zene szerelmeseinek a Csíki Kamarazenekar komolyzenei koncerttel nyitja meg a rendezvénysorozatot augusztus 4-én 19.30-tól a Szent Ágoston-templomban. Az est szólistája és karmestere a világhírű orosz csellóművész, Denis Shapovalov lesz, aki gyakori vendége a város komolyzenei előadásainak. A Csíki Székely Múzeum ad otthont a BarabásiLab kiállításának rendhagyó tárlatvezetéssel. A múzeumban a város történelmi dokumentumát is kiállítják, egy 17. századi kiváltságos levelet. A 20. alkalommal megrendezett Burgonyafesztiválon a központi parkban fellép a Hargita Székely Népi Együttes.

A hétvége jeles eseménye András Péter fotókiállítása. A megnyitó a Csíki-medence különlegességeibe nyújt bepillantást, augusztus 4-én, csütörtökön 19.00 órakor nyílik a promenádon. Akinek pedig gyengéje a játék, annak Molnár Bence “Kifordulás” című monodrámája kötelező lesz. Az előadás központi témája a játékkoncepció, a helyszín pedig egyedi lesz: a Petőfi Kávézó, a bemutatót augusztus 5-én, 17:00 órától tartják. Petőfi Sándor „A helység kalapácsa” című epikus paródiája tökéletes alapja ennek a darabnak.

A csíkszeredai napokon egy sor gyermek- és családprogram is helyet kap, amelyek nagy része a Központi Parkban lesz megtartva. A gyerekek életkoruktól függően a Hellowuud festőműhelyekben vehetnek részt szüleikkel, a „Megoldom Pont” segítségével pedig többek között farobotokat, edényeket készíthetnek. A kicsik szüleikkel együtt augusztus 6-án délelőtt 11 órától Kerekítő foglalkozáson vehetnek részt, a 6-10 év közötti gyerekek pedig egy interaktív mesében indulhatnak a Fellegláng elveszett királyi kincse után. A gyerekek az erre az alkalomra készített labdajátékokat is kipróbálhatják a park játszóterén. Különféle céllövészet és labdajátékok, valamint egy „óriás jenga” által próbára tehetik tudásukat.

A rendezvény teljes ideje alatt változatos sportversenyeket rendeznek, a program ezen a területen igen gazdag.

Az első napot – augusztus 3-át, szerdát – két sportesemény nyitja. A Városi Labdarúgó Torna a Stadion utcai műfüves pályán kerül megrendezésre térségünk önkormányzati csapatainak részvételével. Délután 16:15-től hivatalosan is megnyitja kapuit az FK Sportpark. A Nagyrét utcai új sportbázison veszi kezdetét a székelyföldi V. OTP Bank Nemzetközi Utánpótlás Labdarúgó Torna.

Augusztus 5-én, pénteken délelőtt 10 órától az amatőrök biatlonversenyére kerül sor a Központi Parkban, míg tenisz- és squash-versenyre a taplocai Transilvania Tennis & Squash Clubban. A biatlon versenyre 6 és 16 év közöttiek jelentkezhetnek a helyszínen egy órával a rendezvény kezdete előtt, a tenisz és squash versenyre pedig augusztus 4-én, csütörtökön 17:00 óráig lehet jelentkezni a 0755 355 794 telefonszámon.

Augusztus 6-án, szombaton folytatódnak a tenisz és squash versenyek, majd 9 órától lábtenisz torna (József Attila iskolai sportpálya), majd erőemelő versenyek (Szabadság tér), asztalitenisz (Hargita u. 70/B) és funkcionális fitnesz (The Athlete Center / Testvériség sugárút 30. sz.), utóbbi 10:00-kor. A három említett versenyre augusztus 4-ig lehet jelentkezni a 0742 602 479-es telefonszámon.

Szombaton 10:00- 18:00 óra között az extrém sport szerelmesei a pumptrack pályát élvezhetik a Majláth Gusztáv Károly téren.

A sportprogramok az utolsó napon, augusztus 7-én, vasárnap folytatódnak. A „Márton Áron” Főgimnázium sportpályája ad otthont a 8 órakor kezdődő streetball bajnokságnak, a Központi Parkban pedig a családok is kipróbálhatják a különböző sportágakat.

A napot Becze Zoltán két legújabb könyvének bemutatója zárja, melyeket Szucher Ervin író, újságíró mutat be 17:00 órakor a Csíki Moziban. A könyv bemutatóján több, a szerző által készített kisfilm is látható lesz.

Augusztus 5-én 8.00 és augusztus 7-én 00.00 óra között az alábbi szakaszokon számíthatnak forgalomkorlátozásra a járművezetők:

Mihail Sadoveanu, a Nicolae Bălcescu utca kereszteződésétől a Temesvári sugárút kereszteződéséig;

Szabadság-tér, a Szakszervezetek Művelődési Háza (Harmopan üzlet) sarkától a Mihai Eminescu utca 1. számig

Temesvár sugárút, Szabadság-tér felől a Kőrösi Csoma Sándor utcai kereszteződésig.

A jelzett időszakban a Szabadság tér  8-14 szám közti része mindkét irányban nyitott a forgalom előtt, illetve a Kossuth Lajos utcát a Gál Sándor utcával összekötő szakaszon (a Nagy István Művészeti Gimnázium közelében) is nyitott a forgalom.

Egyúttal arra kérik az autótulajdonosokat, hogy augusztus 3-7. között szabadítsák fel az alábbi parkolókat:

Temesvár sugárút (Szabadság- tér és Kőrösi Csoma Sándor utca között);

Vár-tér (parkoló).

  • a Csíkszeredai Városháza Sajtóirodájának tájékoztatója

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.