Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mától, február 1-től online letölthető az erkölcsi bizonyítvány

 

Mától, február 1-től az alkalmazás kísérleti verziója lehetővé teszi büntetlen előéletű fizikai személyek számára az erkölcsi bizonyítvány letöltését.

A polgároknak két lehetőségük van az erkölcsi bizonyítvány megszerzéséhez: közvetlenül a hub.mai.gov.ro portálra bejelentkezve vagy a GHISEUL.ro webhelyen keresztül, ahol a két platform összekapcsolódik.

A kísérleti projekt kibővül, 2023. július végéig mind a priusszal rendelkező természetes személyek, mind a romániai jogi személyek számára elérhető lesz a bűnügyi előéleti tanúsítvány elektronikus kiállítása.

Az elektronikus bűnügyi nyilvántartási tanúsítvány megszerzésének mechanizmusai:

  • a www.ghiseul.ro platformon keresztül a platformon regisztrált vagy regisztrálni kívánó felhasználók számára. A nyilvántartási kérelem az elektronikus személyazonosság-ellenőrzési eljárást követően, egy román bank által kibocsátott 3D Secure bejegyzett bankkártyával történik. Az érvényesítés után a rendszer átirányítja őket a HUB.MAI.GOV.RO platformra, ahol online kitöltheti a típuskérvényt.
  • a HUB.MAI.GOV.RO platformon keresztül azoknak a felhasználóknak, akik nem regisztráltak a GHISEUL.RO-ban, vagy nem rendelkeznek romániai bankintézet által kibocsátott bankkártyával. Az érintettek kitöltenek egy, a platformon elérhető űrlapot, és személyazonosságuk biztos megállapítása érdekében fizikailag, egyetlen alkalommal bejelentkeznek egy közszolgáltatást nyújtó belügyminisztériumi pultnál.

A fiók érvényesítése után az erkölcsi bizonyítvány kiállításához a polgárok belépnek a „servicii” részbe, egy elérhető listából kiválasztják a kérés okát, elküldik az előre kitöltött kérelmet már az anyakönyvi adatokkal, és a rendszer automatikusan elkészíti az erkölcsi bizonyítványt, elektronikusan aláírva. A kiállított tanúsítvány érvényessége a kiállítástól számított 6 hónap.

A rendszer lehetőséget kínál az okirat valódiságának ellenőrzésére, az erkölcsi bizonyítvány nyilvántartási száma és a személy személyi száma alapján.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.