Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elkezdődik az egyik legnagyobb útrehabilitációs beruházás Hargita megyében

Elkezdődik a Hargita, Kovászna és Brassó megyéket összekötő megyei utak felújítása a következő útvonalakon: Oklánd, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Városfalva, Székelydálya, Ége, Bikafalva, Kányád (DJ131–DJ133), valamint Petek, Kányád, Miklósfalva, Ocfalva, Bikafalva (DJ137).

Hargita megye egyik legnagyobb útrehabilitációs beruházása kezdődik el, amely a teljes megye dinamikáját és gazdaságát pozitívan befolyásolja. A kivitelezési szerződést a fent említett útszakaszra március 23-án írták alá a Cosedil SPA olaszországi építőipari céggel Székelydályán. A szerződésaláírás lakossági fórummal kötötték egybe, amelyen az érintett lakók elmondhatták véleményüket a munkálatokkal kapcsolatosan.

A felújítandó úthossz összesen 48,33 kilométer, és a munkálatokat több szakaszban végzik: a 131-es megyei úton Kovászna megye határa és Szentpál között, a 133-as megyei úton a DJ137A-val való útkereszteződéstől a DJ131-gyel való útkereszteződésig Homoródszentpál helységben, érintve Kányád, Ége, Székelydálya, Városfalva, Homoródszentpéter, Homoródszentpál települést, továbbá a 137A megyei utat Bikafalva közeléből, a DJ137-es megyei út kereszteződésétől Brassó megye határáig újítják fel.

A projekt megvalósítási ideje 87 hónap, összértéke pedig több mint 124 millió lej, amelyből Hargita Megye Tanácsa hozzájárulása csaknem 6,6 millió lej. A beruházás célja a Hargita megyei közúti infrastruktúra fejlesztése, azaz a vidéki és városi térségek megközelíthetőségének javítása, a környezet védelme a levegőszennyezés és a zajszint csökkentésével, amely hozzájárul a turizmus fejlődéséhez a célterületen, az infrastruktúra fejlesztésével ösztönzik ugyanis a belföldi és külföldi turizmus növekedését, továbbá a helyi és regionális infrastruktúra helyreállítása és fejlesztése, hogy a befektetők számára vonzó feltételeket teremtsenek, elősegítsék a gazdasági növekedést, és a felújított szakasz mentén fenntartható munkahelyeket teremtsenek.

“Az utak felújításával gazdasági lehetőségeket teremtünk és élénkítjük a helységeket. Dolgozunk azon, hogy a munkát a megbeszélt határidőn belül befejezzék. A munkálatvezető tevékenységét szigorú feltételekhez kötik, az elvégzett munkának pontosnak kell lennie, a tervek szigorú betartásával. A korábbi nehézségek és a bürokratikus eljárások késleltették a munka megkezdését, ezért most szigorúbbak az elvárások “- magyarázta Borboly Csaba a szerződés aláírásakor.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a beruházásnak és a munkálatok megkezdésének stratégiai jelentősége lesz Székelyudvarhely szempontjából: „Az útrehabilitáció biztosítja a kapcsolatot Brassó megye északi részével és Kovászna megyével, ami nagyon fontos nemcsak gazdasági és turisztikai szempontból, hanem a kulturális kapcsolat erősítése érdekében is. Jelentős beruházás nemcsak a régió, hanem Hargita megye fejlesztése érdekében is. A munkálatok nagyszabásúak lesznek, ezért felhívom a lakosságot, hogy legyen türelmes.”

Antal Lóránt szenátor méltatta a beruházás megkezdését, hangsúlyozva, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően a régióban már több sikeres beruházás történt. Abban bízott, hogy ez megteremtette az egész terület jövőjének lehetőségét, a fejlődés jegyében.

Az érintett önkormányzatok képviselői is jelen voltak a szerződés aláírásánál – Kányád község beruházásai több települést fognak érinteni (Miklósfalva, Kányád, Jásfalva, Ége ás Székelydálya).

“Ez a beruházás egy álom megvalósulása, amely fejleszteni fogja az infrastruktúrát, a gazdaságot, a kultúrát és az idegenforgalmat” – mondta György Sándor, Kányád polgármestere.

“Homoródszentmárton számára ez a rehabilitáció nagyon fontos, mert összekapcsolja a térség településeit és fejleszteni fogja a turizmust” – mondta Jakab Attila polgármester.

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.