Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A 84 éves „influenszert”, Drábik Jánost, meghívták Kolozsvárra, hogy összeesküvés-elméletekkel megossza a román-magyar közösséget?

fotó: Elekes Andor, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

A kolozsvári Transtelex című kiadvány bejelenti, hogy Tompa Gábor színházigazgató április végén meghívta Kolozsvárra, a Magyar Állami Színházba Drábik Jánost, akit egyesek az összeesküvés-elméletek mestereként ismernek. A 84 éves Drábik János egyfajta „influenszer”, akit az árnyékvilágot irányító feltételezett csoport témájában írt könyvei és beszédei miatt követnek.

A szabadkőművesek, bankárok és zsidók befolyását tételezi fel a múlt és a jelen világeseményekben. Sokat beszél Trianonról is, hiszen egy azonos nevű szervezet elnöke. Nem idegen tőle a szélsőjobboldal befolyása felé hajlás sem, hiszen beiratkozott a Mi Hazánk mozgalomba – egy radikálisnak, populistának és euroszkeptikusnak tartott pártba.

Igaz, mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, és aki hajlandó kifizetni a 10 lejt azért, hogy április 29-én Kolozsváron meghallgathassa Drábik Jánost, annak minden joga megvan hozzá. De jó lesz a román államot képviselőknek nyitva tartani a fülüket, mert süketnek tűnnek, ha furcsa történelem-átértelmezéseket hallanak, amelyeknek célja vizet hajtani azoknak a malmára, akik azt hiszik, hogy a „Nagy-Magyarország” nem más, mint egy olyan téma, amely megosztja az amúgy is oly törékeny  békét a román-magyar közösségekben, csak azért, hogy csápjait erőszakosan kinyújtsa a mi Erdélyünk felé.

Történik mindez egy UEFA-botrány közepette, amely cáfolja azt az Orbán vezette Magyarországról érkező álhírt, hogy elfogadta volna a Nagy Magyarországot megjelenítő jelvények használatát az európai fórum által szervezett versenyeken. Ugyanaz az Orbán, aki a Magyarországgal szomszédos összes államban a Nagy-Magyarország jelképeivel ellátott sál viselésével felkorbácsolta a kedélyeket, gyerekesen okoskodva, hogy “a futball nem politika”.

Egy határon zajló katonai konfliktussal, a történelemértelmezés kérdéseiben, az ilyen „influenszerek” román területre való meghívása, hogy elméleteket hirdessen, olaj a tűzre és etnikumok közötti botrányok tárgya egy olyan időszakban, amikor szükség van az egységre és a józan észre.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.