Însemnul heraldic pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita

0

Articol disponibil în: Română

În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului afacerilor interne 17.10.2018 pentru modificarea și completarea O.M.I.R.A. nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor M.A.I., a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 902 din 26.10.2018 noul însemn heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita.

Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările și completările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subțiri sus și jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) și două perle pe flancuri, redate pe jumătate.

De la marginea superioară a cercului, se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus și jos și alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziționate în triunghi și, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru și cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din față sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle.

Din vârfurile fleuroanelor, pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroșată, din mijlocul căreia se înalță un pal care atinge vârful globului.

Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broșează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale și perlele de culoare albă.

Pe pieptul acvilei, un scut tăiat în furcă:
1) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru;
2) pe portocaliu, Fecioara, ținând cu mâna stângă pruncul, ambii încoronați, stând cu picioarele pe o semilună urcătoare, ținând în mâna dreaptă un sceptru terminat în floare de crin, orientat oblic spre flancul dextru, cu veșmintele, coroanele deschise, sceptrul și semiluna, de aur;
3) pe argint, patru munți verzi, având între ei trei ape argintii și din vârful cărora se înalță patru brazi, de asemenea, verzi.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * HARGHITA.

Semnificaţia elementelor însumate:

a) romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
b) litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;
d) Fecioara cu pruncul, munții cu brazii – elemente preluate de la stema fostului comitat Ciuc (Csík), înglobat azi în județul Harghita pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

Informații suplimentare

Istoria se scrie cu oameni, pentru oameni. Iar oamenii ce au slujit această instituție a oamenilor de suflet, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, au scris cu sudoarea frunții atât istoria Jandarmeriei Harghitene, dar și o parte a istoriei Jandarmeriei Române.

”Am fost și suntem o unitate care a pus umărul la formarea unor ofițeri ce mai apoi au fost chemați să ocupe funcții de conducere în cadrul Jandarmeriei Române: comisar-șef de poliție Mihai Valeriu, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne,  domnul general maior Mircea Olaru – comandantul Jandarmeriei Române, general de brigadă Vasilică Ovidiu-prim-adjunct și Șef al Statului Major al Jandarmeriei Române (inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență), colonel Ioan Roman – comandantul Comandamentului de Jandarmi Teritorial Tîrgu Mureș, colonel Pavel Dumitru -inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, locotenent-colonel Adrian Nichifor-inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, locotenent-colonel Vasile-Adrian Cigăran- inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, locotenent- colonel Stelică Gurău – împuternicit comandant al Grupării de Jandarmi Mobilă Tîrgu Mureș, locotenent-colonel Radu Marcel Blaga – locțiitor al comandantului Centrului de Perfecționare a Pregătiri Cadrelor Jandarmi Gheorgheni, locotenent-colonel Virgil Cueru- împuternicit inspector șef la Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, colonel George Cristian Turcu- adjunct al inspectorului șef la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea și locotenent-colonel Dorel Iordache -prim-adjunct al inspectorului șef la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea.

Tot în aceeași notă, nu putem să nu amintim de jandarmii harghiteni ce ne-au reprezentat cu onoare și în misiuni internaționale, începând cu misiunea „Stat de drept” a Uniunii Europene în Kosovo, cunoscută și sub denumirea ”Eulex Kosovo”, continuând cu misiunile din Afghanistan „Misiunea de pregătire a N.A.T.O. și N.A.T.O. Resolute Suport și culminând cu delegarea unui ofițer în Comandamentul Permanent al Forței de Jandarmerie Europeană-Vicenza Italia, pentru o perioadă de 3 ani. De la prima misiune, din anul 2009 și până în prezent, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita a trimis în misiuni internaționale un număr de 5 ofițeri și 8 subofițeri, unii dintre aceștia fiind plecați de câte două ori. Totodată 5 ofițeri ai Jandarmeriei Harghitene au urmat cursuri de pregătire în domeniul ordinii publice în Ungaria, Portugalia și Bulgaria. În toate misiunile jandarmii harghiteni au dovedit că sunt pregătiți să facă față oricăror provocări, pentru profesionalismul lor fiind recompensați atât cu medalii, cât și cu avansări în grad la excepțional.

De-a lungul celor 26 de ani de existență Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita a trecut prin 9 reorganizări, toate menite pentru a adapta structura organizatorică la cerințele unei societăți în continuă schimbare și pentru a veni în întâmpinarea cerințelor de siguranță a cetățenilor județului Harghita.

Dintre misiunile mai importante executate de-a lungul timpului putem exemplifica:

– asigurarea, în mai multe rânduri, a protecţiei şefului Statului şi a Primului Ministru, precum şi a unor demnitari străini,  pe timpul vizitelor în judeţ;

– asigurarea ordinii publice la manifestările religioase de la Catedrala Franciscană de la Şumuleu Ciuc, cu ocazia pelerinajelor la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, unde au participat în ultimii ani între 100.000 şi 600.000 de persoane, a Zilei maghiarilor de pretutindeni, a sărbătoririi festivalului celor 1000 de fete secuience;

– salvarea şi evacuarea persoanelor şi bunurilor în zonele afectate de inundaţii, semnificativ fiind cazul din zona Lupeni Şimoneşti, unde în data de 23  August 2005, în urma unei ruperi de nori s-a format o viitură puternică, înaltă de câţiva metri, care a lovit violent localităţile Odorheiu Secuiesc, Lupeni, Feliceni şi Mugeni. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita a participat la înlăturarea efectelor acestei calamităţi în perioada 23 – 30 august 2005, angrenând  zilnic un efectiv de peste 170 de jandarmi. În plus, în urma contribuţiei benevole a angajaţilor unităţii, persoanele afectate au fost ajutate cu sume de bani precum şi diverse bunuri materiale.

În ceea ce privește implicarea noastră în viața comunității din care facem parte, putem spune că în ultimii ani aceasta a marcat o creștere semnificativă, fie prin creșterea semnificativă a acțiunilor proprii de prevenire, desfășurate în general în școli, fie prin achiesarea la acțiunile preventive organizate de către structurile cu care cooperăm și colaborăm. Aici, fără a încerca să omitem pe cineva, putem nominaliza Instituția Prefectului-Județul Harghita, prin intermediul direcțiilor de specialitate din subordine, asociații de protecție a mediului, Inspectoratul școlar al Județului Harghita, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita și multe altele. Am și organizat o serie de manifestări adresate publicului larg cu ocazia sărbătoririi unor evenimente ale Jandarmeriei. Aici putem aminti și atelierele cu tehnică și efective de jandarmi, prezentate cu ocazia sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, a Zilei Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, a Zilei Internaționale a Copiilor. Nu putem să nu amintim de „Jandarmeria Harghita promovează mișcarea! Haideți cu noi!”, ce a constat într-o plimbare cu bicicleta, în municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița.

Dacă vorbim despre sport, este de amintit și faptul că, de-a lungul timpului, jandarmii harghiteni au obținut rezultate deosebite la concursurile naționale, fie că vorbim de fotbal, judo, bowling, tenis de masă, tenis de câmp sau schi, obținând medalii de aur, argint și bronz. Dar rezultatele cu care ne mândrim cel mai mult sunt cele obținute la campionatul de oină al Ministerului Afacerilor Interne, fiind campionii en-titre, având trei titluri consecutive în palmares, situându-ne în fața unor județe cu tradiție în sportul național al românilor.

Revenind la situația actuală în care se regăsește Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, putem spune că acesta este organizat pe servicii, birouri, compartimente și detașamente, având la loc de dispunere pe raza județului Harghita, în localitățile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Borsec, Praid, Băile Tușnad și stațiuniile Harghita Băi și Lacu Roșu și are ca scop aceleași idealuri avute la începuturi: ca locuitorii acestui județ să-și poată crește copii în siguranță și trăi o viață armonioasă într-o Europă fără frontiere și prejudecăți.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy