INSH „Elie Wiesel” spulberă acuzația UDMR-ului despre crucea din cimitirul Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Română

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” confirmă faptul că simbolul pre-creștin reprezintă o cruce celtică, preluată ȋn cultura funerară creștină și care se ȋntȃlnește ȋn cimitire, lăcașe de cult, veșminte sau podoabe bisericești.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarant recent că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă retragerea de către ministrul Culturii a avizului dat pentru „valoarea artistică” a crucii de piatră instalată în cimitirul Valea Uzului, susținând că aceasta ar reprezenta un simbol legionar, care promovează șovinismul și xenofobia. Ba chiar Kelemen Hunor a mers mai departe, amenințând cu sesizarea Institutului „Elie Wiesel” cu privire la amplasarea acestui monument.

În acest sens, INSH „Elie Wiesel” a răspuns unei solicitări a transparentnews.ro cu privire la simbolistica monumentului funerar în cauză, susținând că „Simbolul este răspȃndit ȋn ȋntreaga Europă cu o frecvență sporită pe monumente funerare din Irlanda și Scoția. Ȋn Romȃnia se ȋntȃlnește cu precădere ȋn zona Maramureșului, atȃt pe monumente funerare, cȃt și pe porțile de lemn maramureșene.”

Reprezentanții Institutului admit că „în perioada interbelică acest simbol a fost folosit de organizații de extremă dreapta din Europa și America, iar în prezent este unul dintre cele mai răspȃndite elemente vizuale ale mișcării <<supremația albă>>. Organizații neo-fasciste din Europa de Est, Renașterea Națională din Polonia (Narodowe Odrodzenie Polski), Frontul Național European (2004-2015), organizația Noua Dreaptă din Romȃnia au folosit acest ȋnsemn cu stilizări diferite.”

Însă, „în raport de cele arătate mai sus, crucea din cadrul ansamblului monumental din Valea Uzului, ȋntrucȃt se găsește ȋntr-o necropolă creștină, nu se supune prevederilor OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvȃrșirea unor infracțiuni de genocid și crime de război.” – mai transmite Institutul „Elie Wiesel”.

Și Patriarhia Română a dat curs unei solicitări pentru lămurirea simbolisticii crucii din cadrul ansambului monumetal din Valea Uzului, precizând că „nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri”.

Am solicitat un punct de vedere Ministerului Culturii cu privire la modul de soluționare a situației, respectiv dacă a fost retras avizul pe baza dezinformărilor lansate în spațiul public de Kelemen Hunor, însă până la ora publicării articolului nu am primit un răspuns.

Mihaela Lupu

Foto: ziaristionline.ro; szekelyhon.ro

Sursa: transparentnews.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy