Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A fiatal generáció munkaerő-piaci integrációja szemléletváltást hoz

Hargita Megye Tanácsa a beosztások számának megállapítását, illetve a szervezeti ábra és a speciális apparátus funkcióinak állapotának jóváhagyását kérte.

A tegnapi, 2020. október 6-i rendkívüli ülés napirendjén a tanácsosok döntöttek egyes alkalmazottak előléptetéséről, az osztályok közötti áthelyezésről és a kezdőknek szóló álláshirdetésekről. A megyei tanács a fiatal generáció perspektíváját és innovatív ötleteit be akarja építeni munkacsoportjának életébe.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke indokolta a döntés fontosságát – A megyei tanács szakmai programja elérte a kívánt eredményt. A fiatalok megismerték a megyei tanács munkáját, és nagyon vonzónak találták. Tekintettel arra, hogy sok kolléga elérte a nyugdíjkorhatárt, a megüresedett álláshelyeket kezdőknek szóló állásokká alakíthatjuk. Ez lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy stabil munkát találjanak.

Hargita Megye Tanácsa a diákság mellett is állást foglal, részt vesz a digitális oktatás integrálásának folyamatában Hargita megyében. A döntés az Európai Unió digitális oktatási cselekvési tervén alapul, amelyet 2018-ban indított el az Európai Bizottság. A COVID 19 járvány kitörése szükségessé tette az online oktatási megoldások rövid időn belüli bevezetését a hagyományos oktatási rendszerekben. A Hargita Megyei Tanács ajánlásait követve a megye minden régiójában és helységében (iskolákban és otthon is) meg kell valósítani az informatikai infrastruktúrát. A digitális oktatási tartalomnak figyelembe kell vennie a helyi sajátosságokat, fel kell vennie a hallgatók minden kategóriáját, lehetőségeik szerint, ezáltal biztosítva az esélyegyenlőséget az összes társadalmi réteg számára. A digitális oktatáshoz digitális készségek szükségesek, és a cselekvési terv szemléletének vonatkoznia kell az oktatásban részt vevőkre, például diákokra, tanárokra és szülőkre. Az integrált megközelítés elengedhetetlen, és hasznos olyan programok elindítása, amelyek integrálják a digitális oktatás elemeit. Az elvi határozatot a tanács egyhangúlag elfogadta.

A rendkívüli tanácsülésen napirendre került a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Útépítő és Karbantartó Vállalat alaptőkéjének növelése. A határozat a társaság munkaeszközeinek bővítésére utalt. Célszerűnek bizonyul a Hargita megyei cég fejlesztése, mivel olyan munkálatok elvégzését tudja vállalni, amelyekre nem pályáztak a szabadpiac befektetői. Az Útépítő és Karbantartó Vállalat jelenleg az állami kártérítésben részesült árvíz sújtotta térségek rehabilitációján dolgozik.

A tanácsülésen a Kászon-patak mellett a 121G megyei úton egy 100 m-es szakasz támfalakkal történő megerősítéséről döntöttek. A tanács a szakértői véleményről szavazott.

Jóváhagyta a testület a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Vámszer Géza Művészeti Népiskola 2020/2021-es év tandíjaira vonatkozó szabályzatot.

A 2020-as évi költségvetés módosítása és átcsoportosítása került napirendre a Helyi Közigazgatási Vezérigazgatóság, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, a Programok, Projektek és Közbeszerzési Vezérigazgatóság, a Gazdasági Vezérigazgatóság és a Vagyongazdálkodási Vezérigazgatóságra vonatkozóan. A Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság esetében Európai Uniós pályázat megnyeréséről számolhattak be, amelyet a koronavírus-járvány hozta, különleges igényű ellátások finanszírozására fordítanak.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.