Interjú Tánczos Barna RMDSZ szenátorral a mezőgazdasági szövetkezetek kapcsán

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Rögtön a forradalom után barnaaz emberek visszaigényelték földjeiket, ezáltal megszűntek a termelőszövetkezetek. 25 év távlatából kiderült, hogy egyénileg nem lehet hatékonyan gazdálkodni, vissza kellene állítani a mezőgazdasági szövetkezeti rendszert, mert ez az egyetlen hatékony módja a kis földterületeken való gazdálkodásnak. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Tánczos Barna szenátort :

Nem maga a tény, hogy a föld visszakerült a tulajdonosához, hanem a módszer, ahogyan a földalapokat visszaszolgáltatták, meggyőződésem szerint 50 évvel vetette vissza a mezőgazdasági fejlődést Romániában. Minden ami felépült egy valóban átkos rendszerben, TSZ-ek és erőszak által 1990-ig, az gyakorlatilag 2-3 év alatt tönkrement. Hiányzott a szükséges gépesítés, a teljesítmény és hatékonyság, ami a romániai mezőgazdaságot versenyképessé tette volna a nyugati vagy keleti piacok mellett. Egyetlen megoldás a földművesek számára jelenleg a szövetkezetek létrehozása. A családi kis gazdaság hatékonysága néhány hektár földdel és pár állattal nem hasonlítható a szakszerű gazdaságok hatékonyságához. A szövetkezet korszerűbb, jobb, olcsóbb vetőmagot, trágyát, gépeket, fajállatokat jelent és piacot a termékek számára, szakembereket akik a termékek értékesítésével foglalkoznak a gazdának így több ideje marad a termelésre összpontosítani. Jelenleg a gazdálkodónak kell gondoskodnia a befektetésről- vetőmag, fajállat, gépek- emellett felkészítő tanfolyamok és képzések által próbálja megszerezni a szükséges ismeretanyagot és tudást. Ugyancsak a gazda foglalkozik a termékek eladásával, a támogatási ívek kitöltésével, leadásával, pályázatok írásával. És ezt nem győzi mind egymaga. Ha nincs egy erőforrás- összevonás és szervezettség a szövetkezetben vagy egyesületi szinten, nem lehetünk versenyképesek egy olyan piacon, ahol ádáz, kíméletlen verseny folyik. Ha nem vagyunk felkészülve kihullunk a piacról, mondta Tánczos barna a ziarharghita.ro- nak adott interjúban.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy