Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megengedett az azonnali beavatkozás medvék településen kívüli jelenléte esetén is. A törvényt elfogadta a Parlament

A képviselőház június 22-én, szerdán megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely szabályozza a medvék elleni beavatkozást az ember és javak elleni támadások megelőzése és leküzdése érdekében. A parlamenti képviselők bevezették azt a rendelkezést, amely szerint a beavatkozás a települések lakott területein kívül is megtörténhet, nem csak a lakott területen belül – tájékoztat az AGERPRES.

A 81/2021-es sürgősségi kormányrendelet jóváhagyására vonatkozó törvénytervezetet először 2021 december 15-én fogadta el a Parlament, az államfő pedig annak újratárgyalását kérte, annak érdekében, hogy meghatározzák azt a szükségállapotot, amikor beavatkoznak a medvékkel szemben, valamint annak újragondolására, hogy a beavatkozást a településeken kívülre is kiterjesszék.

A Képviselőház döntő fórum, a törvény előterjesztik kihirdetésre.

„A parlament által hozott kiegészítések révén most szabályoztuk a beavatkozást azokban az esetekben is, amikor a veszély a településen kívül jelenik meg. Ugyanakkor, a kezdeményezésünkre az vadásztársaságok által biztosított felügyelet és beavatkozás költségeit a Környezetvédelmi Minisztérium megtéríti az önkormányzatoknak”, mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Facebookon.

Szerinte most már minden eszköz rendelkezésre áll az emberi élet és a gazdasági javak megvédésére az agresszívvé vált medvékkel szemben.

„Azonnali megoldásokról van szó, amelyekre sürgősen szükség van a medvetámadások és az általuk okozott károk megszaporodásával, olyan körülmények között, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a medvepopuláció a helytelen vadgazdálkodás miatt. A hosszú távú megoldás továbbra is a medvepopuláció helyes kezelése” tette hozzá a miniszter.

A Környezetvédelmi Minisztérium 10 millió eurós projektet hajt végre a barnamedve populáció korszerű, tudományos módszerekkel történő becslésére, amely az ember-medve konfliktusok számának csökkenését, a medve természetes élőhelyének megőrzését és a fenntartható vadgazdálkodást eredményezi.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.