Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A vállalkozások az adóalapjukból 1500 lejjel támogathatják a munkavállalók gyermekeinek bölcsődei, óvodai oktatását

A vállalatok adójóváírásban részesülnek, amennyiben támogatják a munkavállalók gyermekeinek bölcsődei, óvodai oktatását, havonta legfeljebb 1500 lej összegben. Ezt az összeget a munkáltató levonhatja az államnak járó adóból – jelentette be Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető- helyettese, miután a képviselőház, mint döntéshozó testület megszavazta az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet elfogadását.

foto cu caracter ilustrativ

Illusztráció (RMDSZ)

 

Szabó Ödön, a törvény kidolgozója elmondta, hogy egy kétéves törvényhozási procedúra végére értek.

A törvényt az erdélyi, romániai vállalkozói szférával folytatott sorozatos egyeztetéseket követően dolgozta ki az RMDSZ.

„A törvény két fontos módosítást vezet be: az 1500 lejes adójóváírást a vállalkozásoknak, valamint adóalap csökkentést tesz lehetővé a cégeknek, amennyiben duális középiskolai, egyetemi oktatásban vesznek részt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nemcsak a középfokú oktatás szintjén írhatják le adóalapjukból a tanintézetben zajló elméleti oktatás mellett a cégeknél zajló gyakorlati képzések költségeit, hanem megtehetik azt az egyetemi oktatás esetében is. Javaslatunkra előtérbe kerülnek a gazdasági szereplők és az együttműködésükkel megvalósuló gyakorlatorientált, duális oktatás, amelynek költségei így leírhatóvá válnak az adóalapból.” – fogalmazott az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa.

Az RMDSZ által kidolgozott törvény értelmében a cégek az alkalmazottak bölcsődés és óvodás gyermekei után havonta 1500 lej értékig adójukból fedezhetik ennek a korai oktatásnak a költségeit. Külön fontos eleme a jogszabálynak, hogy az adójóváírás a bölcsődei, illetve óvodai oktatás esetében nem csak a nyereségadóra vonatkozik, hanem a cég által befizetendő személyi jövedelemadó, áfa illetve más jövedéki adókra is.

Ez az új előírás nem csak a gazdasági szereplőknek kedvez, hanem az államnak is, ugyanis serkenti az anyák munkahelyükre történő visszatérését, hiszen egy átlagfizetésre számolt gyermeknevelési szabadságra kifizetett 85 százalékos juttatás értéke 1800 lej körül van, azonban az új rendelkezés nyomán csak 1500 lej adót kell elengednie a bölcsődei és óvodai oktatásra.

„A román állam bebizonyította, hogy nem tudja biztosítani az igénynek megfelelő, kellő számú bölcsődei, óvodai férőhelyeket. Szabó Ödön rámutatott arra is, hogy a törvény kedvező előírásainak értelmében ezekből az összegekből, ahol erre igény van, akár saját bölcsődéket is létrehozhatnak a nagyobb cégek, vállalatok”, tette hozzá Szabó Ödön képviselő.

A törvény az államelnöki kihirdetés fázisában van, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép érvénybe.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.