Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Digitális oktatás a Hargita megye iskolákban: egyenlő esélyek biztosítása az oktatásban minden diák számára

Illusztráció

Hargita Megye Tanácsa és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke kezdeményezésére kidolgozzák az oktatás digitalizálására irányuló projektet, amelynek értéke 82 millió euró. Szeretne csatlakozni más kiegészítő projektekhez, mint például az Erasmus+, partnerség egy észtországi pályázatban és a magyarországi Digitális Jólét programban. Az országos iskolai rendszer még nincs felkészülve a digitális oktatásra, de a tanuláshoz való egyenlő esély biztosításához szükség van erre, ezt bizonyítja a jelenlegi helyzet is, vázolta a projekt szükségességét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács létrehozott egy munkacsoportot az érintett felekkel: Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, helyi önkormányzatok képviselőivel, és két hónapja szakértők bevonásával a projekten dolgoznak.

A fent említett projekthez szükséges 82 millió lejt az Európai Beruházási Bank által igénybe vehető hitelkeret útján biztosítják, amelynek célja az első szakaszban az általános iskolák felszerelése, és kiterjeszthető a középfokú oktatási rendszerre.

A május 20-i online megbeszélésen, ahol közel kétszáz Hargita megyei iskola igazgatója is jelen volt, a megyeelnök elmondta, a cél az, hogy az információt közel vigyék a diákokhoz. Megvizsgáltak nyugat-európai jó példákat, és partnereket keresnek a projekt megvalósításához. A megyei tanács elemzőcsoportja kidolgozott egy kérdőívet a tanintézeteknek, amelyet kérnek minél pontosabb információkkal kitölteni, ennek alapján mérik fel, hogy hány osztályterem van a megyében, van-e internet a településen/az iskolában, illetve hogy milyen technikai felszereltséggel rendelkeznek. A pontos adatbázisra szükség van a kiinduláshoz, és a projket egy nagy lehetőség, amit ki kell használni, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Csák László szakértő ismertette: felmérve a Hargita megyei helyzetet, a projekt célközönsége 25 000 általános és középiskolás diák. A projekt költségvetésének tartalmaznia kell a tanárok és a diákok képzését a digitális oktatáshoz, az internet hozzáférést és a megfelelő korszerű számítógépek és okos eszközök beszerzését. Mivel jelentős összegről és hosszú távú hitelvonalról van szó, a projekt futamideje 4-5 év lenne.

A tanuláshoz való hozzáférést biztosítani kell minden diáknak, a jelenlegihez hasonló helyzetekben is, ez az igény hívja életre a digitális oktatás bevezetésének szükségességét, hangsúlyozta Ferencz Salamon Alpár. A jelenleg tervezett projekt a legfontosabb beruházás lesz a Hargita megyei oktatási rendszerbe, tette hozzá.

Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával, a megye polgármesteri hivatalaival és iskoláival együttműködve kívánja bevezetni a digitális oktatási rendszert Hargita megyében.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük