Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

IPJ Harghita: În atenția conducătorilor auto care dețin sau montează, în mod ilegal, dispozitive acustice sau luminoase

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az alábbi tartalom alternatív nyelven jelenik meg. Rákattinthat a linkre az aktív nyelv módosításához.

Șoferii care își montează nejustificat pe autoturisme sirene sau lumini de avertizare (stroboscoape), folosite doar de autovehiculele care au acest drept, se pot alege cu  amendă de până la 3.000 de lei, precum și cu dreptul de a conduce suspendat.

Potrivit Codului Rutier în vigoare, semnalele  de avertizare luminoase sau, după cum mai sunt ele cunoscute, girofaruri, pot fi folosite doar pe autovehiculele poliției și pompierilor (lumina roșie), autovehiculele poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciul de ambulanță sau medicină legală, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane oficiale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Administrației penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public,atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență (lumina albastră) și autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite, cele care transportă substanțe periculoase, cele care efectuează curățenia străzilor sau deszăpezirea și altele (lumina galbenă).

Potrivit legii, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni precum și cu aplicarea sancțiunii complementarea a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, fapta conducătorului auto care deține la vedere, montează și folosește mijloacelor speciale de avertizare sonoră și luminoasă pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute de lege.

De asemenea, dispozitivele montate în mod ilegal pe autoturisme sunt supuse confiscării.

Polițiștii atrag atenția cu privire la achiziționarea unor astfel de stroboscoape cu lumină roșie și albastră, care pot fi cumpărate de pe internet sau din târgurile auto, astfel de instalații fiind interzise.

Pe lângă măsura sancționării contravenționale și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, persoanele care se folosesc de astfel de dispozitive pentru a induce în eroare alți participanți la trafic, determinându-i pe aceștia  să le facă loc, sau să circule cu  mare viteză mare în zonele în care limita este mică, ar putea fi acuzați chiar de uzurparea de calități oficiale.

Conform Noului Cod Penal, aflat în vigoare, folosirea fără drept a unei calități oficial care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare până la trei ani.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.