Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megyei Rendőr-főkapitányság: Törvénymódosítással kezdődik a tavasz

 

2023 március 1-jén Románia elnöke, Klaus Iohannis, aláírta a 143/2000-es, a kábítószer-kereskedelem és a tiltott kábítószer-használat megelőzésére és leküzdésére vonatkozó törvény módosítására és kiegészítésére, és a vélhetően pszichoaktív, a hatályos jogszabályokban leírtaktól eltérő termékekkel végzett műveletek leküzdésére vonatkozó 194/2011-es törvény módosítására vonatkozó törvényt.

A jogszabály szerint veszélyes kábítószer termesztése, felkínálása, értékesítése, forgalmazása, beszerzése, vásárlása, birtoklása 3 évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A jogi szabályozás célja a 143/2000 és a 194/2011-es törvény módosítása és kiegészítése a „nemzeti ellenőrzés alatt álló” és a „kábítószer” fogalmak újradefiniálása, a két törvényben foglalt büntetések szigorítása, valamint a pszichoaktív gyanús hatású termékek jogtalan, saját használatra történő birtoklásának bűntetté nyilvánítása.

Ily módon a „veszélyes kábítószer termesztése, felkínálása, értékesítése, forgalmazása, beszerzése, vásárlása, birtoklása 3 évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel és közügyektől való eltiltással büntetendő. A kiemelten veszélyes kábítószerek esetében a szabadságvesztés 5-től 15 évig terjedhet. Ugyanilyen büntetés róható ki a veszélyes drogok importálása vagy exportálása miatt is.

A törvény még kimondja, hogy a drogok előállítására használt javak és eszközök felhasználhatók didaktikai célokra, miután azokat átadták a rendvédelmi szervek képzési egységeinek, vagy a kábítószer-használat kockázataira figyelmeztető kampányokban.

A vélhetően pszichoaktív szereket törvényesnek feltüntető, azokat eladásra kínáló személy két évtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogok megvonásával büntethető. A pszichoaktív szerek reklámozása is bűncselekménynek minősül és egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.