Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kortárs román történetírás magyarul

 

Kedden, 2018 december 4-én, 17:00 órától Kortárs román történetírás magyarul c. közönségtalálkozóra várják a csíkszeredai közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárba.

Az eseményen részt vesz Rostás Péter István, Lucian Boia történész műveinek magyarra fordítója, valamint Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.

Lucian Boia egyike a leghíresebb román kortárs történetíróknak. Az 1918-as nagy egyesülés – Nemzetek, határok, kisebbségek c. esszékötete 2017 végén jelent meg a Humanitas kiadó gondozásában, a centenáriumra. A Koinónia kiadó gondozásában jelent meg magyarul, Rostás Péter István fordításában.

Lucian Boia könyvéről:

„A Nagy Egyesülés megünneplése teljesen legitim. Jogos egy adag mitológia is: minden nemzetnek van! A megemlékezéseken és a hősi szimbolizmuson túl, a kritikai megközelítés szellemében és előítéletek nélküli történelemalkotásra is szükség van. Legalábbis a hivatásos történészek részéről!

Mindenesetre egy európai történelemre van szükségünk. Románia nem egy sziget, hanem egy egész része. Nem szigetelődhetünk el, sem a történelem értelmezésében, sem a mához vagy holnaphoz való viszonyulásunk módjában. Ha Nagy Románia létrejöttére izoláltan tekintünk, fennáll a veszély, hogy elvonatkoztatunk a globális fejleményektől, és minden csodálatosnak tűnik. Tulajdonképpen Nagy Románia egy rendkívül törékeny színtéren jött létre, lépten- nyomon veszélyek ütötték fel a fejüket- és, természetesen a történelem még nem zárult le.

Az európai út nem a régi határokhoz való visszatérést jelenti, hanem végső célként a határok eltűnését és Európának egy olyan kontinenssé alakítását, amely minden lakóját egyaránt befogadja. A tét mindannyiunk számára nem a múlt, hanem a jövő. A tét mindannyiunk számára nem a múlt, hanem a jövő.”

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük