ISU Harghita: 20 de intervenții ale pompierilor salvatori, în weekend

0

Articol disponibil în: Română

În acest sfârșit de săptămână (07-09.04.2023), în care s-au sărbătorit Floriile de către credincioșii ortodocși, iar cei catolici au aprins în casele lor lumina Învierii, pompierii militari harghiteni s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Astfel, pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii salvatori au gestionat 20 de intervenții în situații de urgență: 2 misiuni de stingere a incendiilor, 16 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, precum și 2 intervenții în sprijinul comunităților (o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Miercurea Ciuc și o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în urma producerii unui accident rutier, în municipiul Toplița).

          Sâmbătă seara, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Mugeni și Cristuru Secuiesc au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza coșului de fum deteriorat al unei case din localitatea Mugeni. Ajunși la locul solicitării, aceștia au constatat că arderea se manifesta generalizat la o locuință, pe o suprafață de aproximativ 100 mp și se propagase și la casa învecinată, cu o suprafață de circa 120 mp. După aproape trei ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.

În aceeași seară, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc au localizat și lichidat un incendiu izbucnit, de această dată, din cauza coșului de fum necurățat de funingine, în podul unei case de pe strada Bisericii, municipiul Odorheiu Secuiesc, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la acoperișul locuinței.

În contextul temperaturilor scăzute înregistrate, mai ales pe timpul nopții, vă recomandăm să acordați o atenție sporită sistemelor și mijloacelor de încălzire, care trebuie verificate, reparate (dacă se impune), curăţate şi exploatate în perfectă stare de funcţionare. Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:

  • verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
  • curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Totodată, recomandăm cetățenilor să respecte câteva reguli esențiale pentru a nu deveni victime ale incendiilor. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile.

În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse.

De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot răni.

Pe linie preventivă, începând de săptămâna trecută, se derulează activități de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni sunt efectuate și la unități turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire urmăresc aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în comuna Suseni, zona Liban (2).

În continuare, salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate. 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy