Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: 26 beavatkozást hajtottak végre a Hargita megyei tűzoltók a hétvégén

 

Ezen a hétvégén (2022.11.11-13.) a Hargita megyei katonai tűzoltók 26 vészhelyzeti beavatkozást hajtottak végre. Ezek többsége orvosi segítségből állt, a SMURD munkatársai 23 hívásra reagáltak.

Ezzel egyidőben 2 tűz oltásán is részt vettek az operatív csapatok, a gyergyószentmiklósi tűzoltóság legénysége avatkozott be tegnap délután a DN 12C országút 17-es km-nél történt közúti baleset utóhatásainak kezelésében. A hívás helyszínére kiérkező beavatkozó csapatok megállapították, hogy egy személygépkocsi letért az úttestről, és a baleset következtében három sérült van, akik nem szorultak a roncsok közé, és akiknek a helyszínen elsősegély nyújtottak, később a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházba szállították további kivizsgálásra.

November 12-én, szombaton este riasztották a csíkszeredai tűzoltóság munkatársait egy ház tetején keletkezett tűz oltásához Csíkszeredában, a Zsák utcában. A nagy valószínűséggel a gyúlékony anyagoktól nem megfelelően hőszigetelt kémény okozta tűz következtében a tetőszerkezet mintegy 5 négyzetméteren égett le. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a beavatkozó erők a tüzet a talált határokon belül eloltották, megakadályozva annak tovaterjedését.

A megye szinten mért alacsony hőmérséklettel összefüggésben a Hargita megyei Oltul Sürgősségi Esetek Felügyelősége felhívja a lakosság figyelmét, hogy az év hideg hónapjaiban a füstelvezető csövek és a kémények a gyakori tűzesetek kiváltó okai.

Az ilyen események meghatározó körülményei a kéményekre lerakódott korom időszakos tisztításának elmulasztása, a kémények hosszan tartó használat utáni karbantartásának elmulasztása, a tetők és födémek szerkezetében található gyúlékony anyagok elleni szigetelés hiánya (gerendák, szarufák, stb.), a füstelvezetők és kémények tömítésének elmulasztása, valamint a padláson végződő füstelvezető kémények megléte a magasabb hőmérséklet fenntartása és a hús füstölése érdekében.

A tűzbiztonság érdekében a kéményeknek meg kell felelniük a következő feltételeknek:

– ha a kémények fából készült falak vagy más éghető anyagok mellett vannak, a fal és a kémény között legalább 10 cm távolságot kell hagyni, ezzel egyidejűleg védve a falat tűzálló anyagokkal;

– az épület padlásán való áthaladáskor és a tető áttörésekor a kémények vakolt külső felületei legalább 10 cm távolságra legyenek a faelemektől;

– az épületek tetőterében a kémények kívül-belül vakoltak és meszeltek legyenek, így az esetleges repedések jól megfigyelhetők;

– épületek tetőterében és felügyelet nélküli helyiségekben a takarítóajtó melletti padlót nem éghető anyagokkal védjük;

– az éghető burkolatú épületek kéményeinek kivezető nyílásait szikra elleni védőberendezéssel látják el (huzalrács);

– a szilárd vagy folyékony tüzelésű kandallókat is kiszolgáló füstcsatornákra gázüzemű kandallót csatlakoztatni tilos;

– tűz- és robbanásveszélyes terekben nem használnak fémcsöveket füstelvezetésre;

– tilos improvizációt alkalmazni fém füstelvezető csöveken, több hajlítással, éghető falak mellé vagy éghető anyagok közelébe szerelve;

– a kéményeket és a füstelvezetőket rendszeresen ellenőriztetni és tisztíttatni, szükség esetén javíttatni kell szakképzett személlyel.

A Hargita megyei katonai tűzoltók küldetéseikkel egyidejűleg a határ menti hatóságokat, illetve a Romániába érkezett ukrán állampolgárokat is támogatják határmenti tevékenységükkel.

A Hargita megyei katonai tűzoltók továbbra is készenlétben állnak a vészhelyzetek operatív kezelésére és elsősegélyt nyújtani a bajbajutott polgároknak.

Ne feledjék! Vészhelyzetek esetén történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.