Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: Az elmúlt 24 óra (2023.01.17) küldetéseinek mérlege

 

Az elmúlt 24 órában a Hargita megyei tűzoltók 2 tűz oltásában, elsősegélynyújtásban és egy nehéz helyzetben levő személy mentésében avatkoztak be, összesen 13 vészhelyzetet kezeltek.

Az említett időszakban 10 személynek nyújtottak elsősegélyt a SMURD egységek, egy gyermek és 9 felnőtt részesült ellátásban.

Ugyanakkor a csíkszeredai tűzoltóság elsősegélynyújtó egysége kivonult egy közúti balesethez, amely tegnap délelőtt történt Csíkszeredában a Nagymező utcában. A baleset következtében egy 63 éves nő megsérült, jobb felső végtagfájdalomra panaszkodott, és fennállt a jobb láb törésének gyanúja is. A mentősök ellátták a sérültet és kórházba szállították.

Múlt este a csíkszeredai katonai tűzoltóság két csapata, amelyek közül az egyik mentős, a Szív utcai lakásából mentettek ki egy 68 éves mozgásképtelenné vált személyt. A mentősök elsősegélyben részesítették, a szóban forgó személy elutasította a kórházba szállítást.

Múlt éjjel 1:00 óra körül a gyergyószentmiklósi tűzoltókat a város Rákóczi Ferenc utcájában égő személyautóhoz riasztották. Egy óra leforgása alatt a tűzoltók eloltották a tüzet, az autó teljes egészében kiégett. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

A székelyudvarhelyi tűzoltók egy kigyulladt kéményhez vonultak ki a Szombatfalvi utcába. A tüzet gyorsan eloltották, megakadályozva ezzel anyagi kár keletkezését.

A nem kívánt események megelőzése érdekében megismételjük a kémények és füstelvezető csövek által okozott tüzek elleni védekezési intézkedéseket:

  • a kéményeket évente kötelezően ellenőriztetni, javíttatni és tisztíttatni kell szakemberrel
  • ellenőrizze a kéményeket, hogy ne legyenek rajtuk repedések, amelyek miatt a szikrák meggyújthatják a padláson vagy a tetőn lévő gyúlékony anyagokat (gerendák, padlóburkolatok stb.).
  • rendszeresen tisztítsa meg a kéményeket, hogy eltávolítsa a koromlerakódásokat, amelyek meggyulladhatnak vagy eltömíthetik a kéményeket.
  • a kémény padláson áthaladó részét vakolja be, hogy azonnal észrevehető legyen, ha repedés keletkezik rajta (egy sérült kémény repedéseiből kilépő hő vagy szikra felgyújthatja a körülötte levő fából készült épületelemeket.
  • vastagítsa meg a kémény falazatát a padláson való áthaladás helyén, és hagyjon rést a kémény és a padlás gyúlékony elemei között.
  • tartsa be a távolságot a kémény külső felülete és a tető gyúlékony elemei között.
  • tilos ideiglenes megoldás használata a fém füstelvezető csöveknél többszörös könyök használatával, amelyek gyúlékony falak vagy gyúlékony anyagok közelébe vannak felszerelve

Vegyék figyelembe tanácsainkat, és ne kössenek kompromisszumot saját, és családjuk biztonságával kapcsolatban!

Ne feledjék! Vészhelyzetek esetén történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.