Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: A hétvégi küldetések mérlege

 

Július 16-18 közötti időszakban a Hargita megyei katonai tűzoltók 24 vészhelyzeteben avatkoztak be.

Ezek közül legtöbb egészségügyi ellátás volt, a SMURD egységek 23 személynek nyújtottak elsősegélyt, 3 esetben közlekedési baleset miatt (Csíkszeredában, Gyergyóhollón és Homoródszentmártonban).

Ugyanakkor a székelyudvarhelyi katonai tűzoltók, a székelyvarsági és zetelaki önkéntes tűzoltókkal együtt egy Székelyvarsági gazdasági épületnél keletkezett tűz oltásában vettek részt.

A fenti időszakban 18 Ro-Alrt figyelmeztetést küldtek ki medve jelenléte miatt Csíkdelne, Tordátfalva, Ivó, bÉlbor, Tusnádfürdő, Parajd, Gyergyóalfalu, Kőrispatak, Sikaszó, Marosfő és Székelyudvarhely lakóinak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki a fokozott légköri instabilitásra Hargita megyében ma 14:00 óra és július 20-án 10:00 óra között.

Az említette időszakban heves esőzések, elektromos kisülések, zivatarok és jégeső lesz. A csapadék mennyisége meghaladja a 35-50, elszigetelten a 60-80 litert/nm.

Javasoljuk a lakosságnak, hogy takarítsák ki a házak előtti árkokat, lefolyókat az esővíz lefolyásának megkönnyítése érdekében. Ugyanakkor bizonyos folyók vízhozamának megnövekedése esetén felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy ne keljenek át a megáradt vizeken és ne menjenek a vízparthoz közel.

Amennyiben erős szél van, maradjanak zárt helyiségben, ne járjanak fák, reklámtáblák vagy villanyoszlopok közelében, amelyeket a szél kidönthet.

Információ a vészhelyzetek esetén tanúsítandó viselkedésről, illetve egyéb hasznos adatok a veszélyes meteorológiai jelenségek megnyilvánulásáról a FII PREGĂTIT portálon (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) vagy a DSU alkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból és az AppStore-ból.

ISU Hargita – Információs és közkapcsolati osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük