Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megyei vészhelyzeti felügyelőség: az utóbbi 24 óra mérlege

 

Tegnap este a 112-es számon beérkező hívás eredményeképpen a pirotechnikai csapat területtisztítási küldetést hajtott végre Csíkszereda Zsögöd körzetében, ahol engedéllyel rendelkező személy fémdetektorral fel nem robbant töltényekre talált. A tűzszerészek 91 darab 7,92 mm-es töltényt és egy 37 mm-es lövedékcsövet azonosítottak és elszállították egy biztonságos helyre a későbbi megsemmisítés érdekében.

A vészhelyzeti felügyelőség tűzszerészei javasolják az állampolgároknak, hogy lőszer és lőszerelemek megtalálásakor tartsák be a következőket:

-ne mozdítsák el a talált tárgyat a helyéről

-ne nyissák fel és ne adják le fémhulladékgyűjtőknek a felfedezett tárgyakat

-ne használják a felfedezett lőszert különböző szerszámok vagy dísztárgyak improvizálására

-ne ütögessék, ne vágják szét a felfedezett lőszerelemeket

-ne használjanak nyílt tüzet a lőszer közelében

A pirotechnikai küldetésen kívül a katonai tűzoltók SMURD csapatai 7 személynek nyújtottak elsősegélyt.

Ugyancsak az utóbbi 24 órában 4 Ro-Alert üzenetet küldtek medve jelenléte miatt Maroshévíz és Tusnádfürdő lakóinak.

Ma reggel az Országos Meteorológiai Hivatal narancssárga figyelmeztetést adott ki heves esőzésekre vonatkozóan, május 27-én 16:00 óra és május 28-án 21:00 közötti intervallumra. Ebben az időszakban jelentős mennyiségű eső várható, a rövid idő alatt lehulló vagy felhalmozódó csapadék mennyisége meghaladja a 40-50, helyenként a 60-70 litert/nm.

Így egységünk illetékességi területén az előrejelzett hidrometeorológiai helyzetet figyelembe véve a Hargita megyei „Oltul” Vészhelyzeti Felügyelőség operatív alegységeinek szintjén intézkedéseket hoztak a beavatkozási technika ellenőrzésére / előkészítésére, ill. a diszpécser szolgálat révén az összes városházát értesítették. A Hargita megyei tűzoltók továbbra is készenlétben állnak az állampolgárok kérésére az optimális beavatkozásra, a hidrometeorológiai jelenségek alakulását pedig a Hargita ISU Operatív Központ folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén azonnali intézkedéseket rendelnek el a megyében előforduló esetleges vészhelyzetek hatékony kezelésére.

Ajánlások:

Mivel a meteorológiai jelenségek megnyilvánulása során fennáll a helyi árvizek veszélye, ezért arra kérjük az állampolgárokat, hogy kövessék az alábbi ajánlásokat:

– tisztítsa meg az árkokat és csatornákat, hogy az esővíz eltávozhasson;

– ne dobják a szemetet és növényi maradványokat véletlenszerűen a folyó medrébe vagy az árkokba / vízgyűjtő csatornákba;

– alaposan kövessék nyomon a környéken a hidrometeorológiai helyzet alakulását és a hatóságok figyelmeztetéseit;

– hallgassák meg a helyi és megyei hatóságok ajánlásait a meteorológiai jelenségek előfordulása előtti / alatti / utáni viselkedéssel kapcsolatban;

– helyezzenek el homokzsákokat, hogy áradás esetén a víz ne jusson a házba;

– az életet és a vagyont érintő vészhelyzetek elkerülése érdekében keressenek menedéket otthonaikban vagy másutt a jégeső és a vihar idején, továbbá hogy korlátozzák a viharok okozta lehetséges károkat, az autókat fáktól vagy villanyoszlopoktól távol parkolják le;

– valódi vészhelyzet esetén kérjük az állampolgárokat, hogy a 112-es egységes segélyhívó számon haladéktalanul jelentse be az eseményt!

Áradás idején:

– kövesse a hatóságok által a rádióban vagy a televízióban sugárzott ajánlásokat;

– ha evakuálásra van szükség, haladéktalanul költözzön egy közeli, a hatóságok által meghatározott magas területre; ha az áradás otthon érte, menjen fel a ház felső részeire vagy a tetőre, amíg a mentőcsoportok megérkeznek;

– ha úgy gondolja, hogy van ideje, vigye a fontos tárgyakat az emeletre;

– kapcsolja ki a fő villanykapcsolót. Áramtalanítsa az elektromos készülékeket. Ne érjen az elektromos berendezésekhez, ha megázott vagy vízben tartózkodik;

– kapcsolja ki a víz- és gázellátó berendezéseket;

– zárja be a ház ajtaját és védje az ablakokat, hogy azokat ne törje ki az erős szél, a vízáram vagy a vízáram által szállított tárgyak;

– menekítse az állatokat és értéktárgyakat az előre egyeztetett menedékhelyekre.

Ha el kell hagynia otthonát, a lehető legnagyobb mértékben tartsa be ezeket a szabályokat:

– ne közlekedjen a vízáramlatokban: elveszítheti egyensúlyát, ha mintegy 15 centiméter magas vízáramokon halad;

– ne közlekedjen autóval az elöntött területen: áradás esetén körülbelül 20 centiméteres víz magasságában víz juthat a járműbe, és elveszítheti az irányítást. Körülbelül 40 centiméteres víz magasságában a jármű lebeg. 60 centiméteres magasságban a legtöbb járművet elviszi a víz.

Információk a vészhelyzet esetén történő viselkedésről vagy egyéb hasznos adatok a veszélyes időjárási jelenségek megnyilvánulásáról a DSU alkalmazáson keresztül is beszerezhetők, amely ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból és az AppStore-ból.

 

Információs és közkapcsolati osztály
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük