Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: A tegnapi, január 25-i nap mérlege szomorú volt: egy személy életét vesztette

 

 

A hideg évszak közepén a lakástüzek a legsebezhetőbbek érintik: az időseket. Tegnap egy személy életét vesztette.

Tegnap 10:45 körül a 112-es egységes segélyhívó számon arról számolt be egy személy, hogy ég egy ház Bélborban, és valószínű, hogy a tulajdonos egy 80 év körüli személy bent van a lángoló házban. A jelzett címre a maroshévízi tűzoltók vonultak ki két csapattal és riasztották a bélbori önkéntes tűzoltó alakulatot és a megyei mentőszolgálatot is.

A tűzoltók kiérkezésekor a lángok a házat és a háztetőt emésztették 60 négyzetméteren. Az idős nőt, aki eszméltlen volt, kimenekítették az égő lakásból. A megyei mentőszolgálat munkatársai megpróbálták újjáéleszteni, de sajnos nem tudták megmenteni, és kijelentették a halál beálltát. 13:10 körül eloltották a tüzet, amelyet a vizsgálatok szerint a kályhából kihulló parázs okozott.

Az ilyen tragédiák elkerülése érdekében a tűzoltók azt javasolják, hogy:

– Ne használja a kályhát, csak zárt ajtó mellett;

– Helyezzen egy fémtálcát a tűzhely ajtaja elé;

– Ne helyezzen éghető anyagokat a tűzhely közelébe vagy rá;

– Csak olyan tüzelőanyagot használjon, amelyhez a kályhát tervezték, és kerülje a túlterhelést;

– Soha ne aludjon el, mielőtt megbizonyosodott volna arról, hogy a kályhában kialudt a tűz;

– Oltsa el a tüzet a kályhában, mielőtt elhagyja a házat;

– Tilos hibás, rögtönzött vagy felügyelet nélküli fűtési eszközt használni;

– A kályhából származó hamut időszakosan, csak a parázsmaradványok teljes eloltása után, egy erre a célra kialakított helyen kell tárolni.

A Hargita megyei katonai tűzoltók arra kérik a polgárokat, hogy tűz esetén sürgősen meneküljenek ki az épületből (ház, lakás, tömbház, iroda, stb.), ha pedig az épületben más személyek is tartózkodnak, őket is menekítse ki, vagy bizonyosodjon meg, hogy elhagyták az égő épületet. Semmiképpen se próbálják meg eloltani a tüzet, ha ezzel az életüket vagy testi épségüket veszélyeztetik, és ne térjenek vissza a házba értéktárgyaikért: a legértékesebb az emberi élet!

A Hargita megyei katonai tűzoltók továbbra is állandó készenlétben vannak, hogy vészhelyzet esetén azonnal beavatkozzanak és elsősegélyt nyújtsanak a nehéz helyzetben lévőknek.

Ugyanakkor az utóbbi 24 órában a Hargita megyei tűzoltók SMURD egységei 12 személynek nyújtottak elsősegélyt.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.