Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: Október utolsó hétvégéjének beavatkozásai

 

Ezen a hétvégén (2022.10.28-30.) a Hargita megyei katonai tűzoltók 17 rendkívüli beavatkozást hajtottak végre. Ezek többsége egészségügyi segítségnyújtás volt, a SMURD egységek személyzete 12 esetben avatkozott be, ebből 2 közúti baleset volt, amelyek Székelyudvarhelyen és Göröcsfalván történt.

Az operatív csapatok 4 tűz oltásában, valamint 1 lakásajtó kinyitásában avatkoztak be Székelyudvarhelyen.

Az összesen 4 tűzesetből egy beavatkozás száraz növényzet ellenőrizetlen égése miatt volt, Szécsény térségben, két szénakazal gyulladt ki.

Vasárnap, október 30-án, 12:30 körül a gyergyószentmiklósi Vár utcában keletkezett tűzhöz szálltak ki a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltók két tűzoltóautóval. A tűzoltók megérkezésekor égett egy fából épült füstölő 6 négyzetmétere, a lángok érintették a szomszédos ház falát is. A tűzoltók 45 perc alatt megfékezték a tüzet, és megakadályozták, hogy a lángok a ház többi részére is átterjedjenek, így jelentős anyagi kárt előztek meg. Valószínűleg a gyúlékony anyagokra kerülő szikra vagy parázs okozta tűzben elégett a füstölő és a benne található húskészítmények, megrongálódott a ház oldala 4 négyzetméteren.

Az ilyen események megelőzése érdekében a Hargita megyei „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége felhívja a lakosságot az alábbi tűzvédelmi szabályok betartására:

-tilos rögtönzött füstölőt használni, vagy épületek közelében, raktárakban, fészerekben, ólokban, stb. vagy gyúlékony anyagok közelében elhelyezni azokat. A füstölők téglából és nem éghető anyagokból készülnek, és biztonságos távolságra helyezkednek el a háztartás többi épületétől;

-a füstölőket az üzemeltetés teljes ideje alatt felügyelni kell.

-tisztítsa meg a füstölőt, hogy a hentesáruból származó zsír ne kerüljön érintkezésbe a felforrósodott helyekkel, vagy ne érintkezzen a füstképző rendszerrel;

-tilos az épületek tetőterében rögtönzött füstölőhelyiségek használata a kéményből néhány tégla eltávolításával, vagy a kémények falazatának a tető fölé történő emelésének elhanyagolásával, illetve a tisztítóajtók nyitva hagyásával.

A Hargita megyei katonai tűzoltók ezeken a helyzeteken túlmenően a határ menti hatóságokat, illetve a Romániába érkezett ukrán állampolgárokat is támogatják határmenti tevékenységükkel.

A Hargita megyei katonai tűzoltók továbbra is készenlétben állnak a vészhelyzetek operatív kezelésére és elsősegélyt nyújtani a bajbajutott polgároknak.

Ne feledjék! Vészhelyzetek esetén történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.