Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: A tűzoltók küldetései (csütörtök, január 5)

 

Az elmúlt 24 órában a Hargita megyei tűzoltók 10 beavatkozást hajtottak végre, ebből a SMURD mentősöké volt 6 küldetés, 7 személynek nyújtottak elsősegélyt, továbbá két tüzet oltottak el, két közúti balesetnél avatkoztak be az 578-as európai úton Gyergyóditró és Csíkkozmás területén.

Tegnap, 2023. január 5-én a gyergyószentmiklósi tűzoltóság tűzoltói a gyergyóremetei önkéntes tűzoltókkal együttműködve avatkoztak be Gyergyóremetén egy lakótömb elektromos paneljénél keletkezett tűz felderítésében és eloltásában. A tűz valószínűsíthető oka egy meghibásodott, nem megfelelően szigetelt vagy sérült szigetelésű elektromos kábel okozta rövidzárlat volt.

Négyen megsérültek egy közúti balesetben, amely tegnap történt az 578-as európai úton Gyergyóditró körzetében. A gyergyószentmiklósi tűzoltók SMURD egysége  asszisztált és vizsgált meg két sérültet, akik elutasítotték a kórházba szállítást, a másik két sérültet a megyei mentőszolgálat vette át. A tűzoltók biztosították a tűzvédelmi intézkedéseket, leválasztva a járművek akkumulátorait.

Ugyanakkor a székelyudvarhelyi katonai tűzoltók azonnal beavatkoztak egy székelyudvarhelyi lakástűznél. A helyszínre érkező tűzoltók megállapították, hogy a kéményben ég a lerakodott korom. A tüzet hamar eloltották, megfékezve a tovaterjedését.

Habár a kinti időjárás a tavasz közeledtét sugallja, a hideg évszak kellős közepén járunk, és a fűtés nem mellőzhető.

Gyúlékony anyagból készült, nem megfelelően szigetelt kémények használata növeli a tűzveszélyt.

Ellenőrizzék a kéményeket, hogy ne legyen rajtuk repedés, amelyeken keresztül szikra szökhet ki a tetőtér és padlás gyúlékony anyagaira.

Rendszeresen tisztítsák meg a kéményeket, hogy eltávolítsák a koromlerakódásokat, amelyek meggyulladhatnak vagy elzárhatják a füstelvezető járatokat;

A kémény padláson áthaladó részét vakoljuk be, meszeljük le, hogy a repedéseket azonnal észrevegyük (a sérült kémény repedéseiből kilépő hő vagy szikra gyújtóforrás, ha a közelében fa építőelemek vagy szerkezetek találhatók);

Tartsa be a távolságot a kémények külső felülete és a tető éghető elemei között.

Ne feledjék! A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információs a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.