Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita, hivatalosan a tusnádfürdői házban történt robbanásról

 

Két ember megsérült egy robbanásban Tusnádfürdőn

A Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége- megyei mentőszolgálat integrált diszpécserközpontjába 19 óra 34 perckor érkezett a hívás Tusnádfürdőről, a Malom utcában található háznál történt robbanásról. A helyszínre a csíkszeredai katonai tűzoltóság 3 csapata szállt ki, két mentőautóval és az alegység B2 típusú mentőautójával, valamint a tusnádfürdői önkéntes tűzoltók és a Hargita Megyei Mentőszolgálat két csapata.

A helyszínre érkező tűzoltók megállapították, hogy a nagy gázfelhalmozódás okozta robbanást követően a 3 szintes építmény teljesen megsemmisült, a robbanáskor bent tartózkodó két személynek sikerült kimenekülni, és a mentőszolgálat személyzete ellátásban részesítette őket. A két sérült, egy 64 éves férfi és 25 éves lánya testfelületük 20, illetve 60%-án szenvedtek égési sérüléseket. Stabilizálásuk után a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházba szállították őket.

A cseppfolyósított gáz tartalmazó gázpalackok/berendezések nem rendeltetésszerű használatából eredő, nagy anyagi károkat, személyi sérüléseket vagy akár emberéletet is követelő események megelőzése érdekében a Hargita Megyei „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége a lakosság figyelmébe ajánlja betartani a következő intézkedéseket:

 

 • A tűz meggyújtása előtt ellenőrizze, hogy a gázpalack szelepje és a gáztűzhely csapjai zárva vannak-e.
 • Ha jellegzetes gázszagot érez a helyiségben, sürgősen el kell zárni a palack és a készülék csapjait, és nyissa ki az ajtókat és ablakokat, 30 percig szellőztesse a helyiséget. Ugyanakkor gyufát, öngyújtót, elektromos kapcsolót, csengőt, telefont ne működtessen, ne dohányozzon, tűzforrást ne használjon csak szigorúan a helyiség szellőztetése után.
 • Földgázzal vagy palackozott gázzal működő tűzhelyen történő tűz gyújtáskor a palackszelep kinyitása után a „gázt a lángra” elvet alkalmazzuk (mindig először a gyufát gyújtsuk meg, majd a gázellátó szelepet nyissuk ki). Javasoljuk az elektromos öngyújtó használatát;
 • A gázpalackokat csak azzal az üzemanyaggal töltse fel, amelyre tervezték, és csak az erre a célra engedélyezett központokban.

A cseppfolyósított gázpalackok használatakor tilos:

 

 • Hibás állapotú, porózus, elhajlott, repedéses vagy kiszélesedett végű, nyomásszabályozó nélküli, szorítóperem vagy tömítés nélküli, vagy sérült tömítésű csatlakozótömlők használata;
 • Az eszközök és a fűtőeszközök közvetlen csatlakoztatása, nyomáscsökkentő nélkül;
 • Kitenni a palackokat hőforrásoknak, erős hősugárzásnak vagy közvetlen napfénynek. A palackot nem szabad tárolni 40 fok felett, vagy használni, ha a hőmérséklet meghaladja a 40 fokot;
 • Cseppfolyósított gázt tartalmazó palackok alkalmazása épületek pincéjében. Mivel a cseppfolyósított gáz (LPG) megközelítőleg kétszer olyan nehéz, mint a levegő, a palackok csak a földszinten vagy a felső emeleteken található helyiségekben használhatók.
 • Gázpalackok szállítása, kezelése vagy használata függőlegestől eltérő helyzetben, felborulva, a palackok ütögetése, stb.;
 • Hibás állapotú palackok és kapcsolódó berendezések (tömlő, nyomáscsökkentő) használata;
 • A tömlő átvezetése a sütő mögött;
 • A gáz átvezetése a palackból bármely más tartályba vagy rögtönzött palackok használata;
 • Új tömítés rátétele a régire;
 • A gázpalackok melegítése forró vízzel, gőzzel vagy lánggal, hogy növelje a gáznyomást a palackokban, mivel ez a hengerek felrobbanását okozhatja;
 • A gázpalackok mosása maró hatású folyadékokban (szóda, lúg stb.);
 • A palackok, a tömítések, a nyomásszabályozók vagy a tömlő lánggal történő ellenőrzése. Az ellenőrzést csak szappanos vizes emulzióval szabad elvégezni.

Szintén tegnap, november 7-én az operatív személyzet 3 másik közösséget támogató beavatkozásban vett részt Székelyudvarhelyen egy lakás ajtajának feloldásában, egy túlsúlyos személy szállítására irányuló küldetésben Csíkszeredában és egy fel nem robbant lőszer eltávolításában. A nem kívánt események bekövetkezésének megelőzése érdekében felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy lőszerelemek felfedezése esetén sürgősen hívják a 112-es egységes segélyhívó számot, jelezve felfedezésüket, és gondoskodjanak az adott hely biztonságáról a tűzszerészek megérkezéséig.

Ugyanakkor az utóbbi 24 órában 8 személynek nyújtottak elsősegélyt a SMURD egységek.

A Hargita megyei katonai tűzoltók ezeken a helyzeteken túlmenően a határ menti hatóságokat, illetve a Romániába érkezett ukrán állampolgárokat is támogatják határmenti tevékenységükkel.

A Hargita megyei katonai tűzoltók továbbra is készenlétben állnak a vészhelyzetek operatív kezelésére és elsősegélyt nyújtani a bajbajutott polgároknak.

Ne feledjék! Vészhelyzetek esetén történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

 • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.