Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: Magatartási és cselekvési szabályok havazás és fagy idején

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ma, január 27-én 10:00 órától Hargita megye északkeleti részén SÁRGA KÓDOS meteorológiai riasztás van érvényben, január 29-én, vasárnap 10:00 óráig. Várható jelenségek: havazás, hóvihar és felerősödő szél.

Az említett intervallumban a Déli-Kárpátokban, Erdély délkeleti részén és a Keleti-Kárpátokban lesz mennyiségileg jelentős csapadék, általában 25…40 l/nm halmozódik fel. Erdély délkeleti részén havazni fog. A Déli-Kárpátokban, a Keleti-Kárpátokban tovább havazik, egyenletes hóréteg hullik le, időnként hóvihar (50…70 km/h feletti széllökések) és rossz látási viszonyok alakulnak ki. Átmenetileg Erdély többi részén is havazás lesz.

A Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége azt tanácsolja a lakosságnak, hogy hóvihar vagy nagy havazás idején kerüljék az utazást, és ha mégis feltétlenül szükséges, akkor előre tájékozódjanak, nincs-e elzárt útszakasz a kiválasztott útvonalon.

Indulás előtt győződjön meg arról, hogy a fűtési rendszer hatékonyan működik, az üzemanyagtartály tele van, és a járműve megfelelően felszerelt a téli körülmények között való közlekedéshez (hideg évszakra speciális gumiabroncsok, csúszásgátló láncok, lapát, homokzsák stb.).

A folyamatos tájékozottság érdekében jó, ha meghallgatják a rádió és a televízió időjárás-jelentéseit, valamint a veszélyhelyzet-kezelésért felelős helyi hatóságok információit.

Abban az esetben, ha a hóvihar meglepi önöket a járműben, őrizzék meg nyugalmukat, az úttest jobb oldalán, az úttesten kívül, bekapcsolt vészvillogóval kell parkolni, és hívják a 112-es segélyhívó számot.

Éjszaka ajánlott felkapcsolni a lámpát a jármű belsejében, hogy a mentők könnyebben megtalálják.

A vészhelyzetekben való viselkedésre vonatkozó információk, illetve a veszélyes meteorológiai jelenségek megnyilvánulásával kapcsolatos egyéb hasznos adatok a fiipregatit.ro portálon szerezhetők be.

VISELKEDÉSI SZABÁLYOK HÓBAN ÉS FAGYBAN

Havazás esetén a polgároknak be kell tartaniuk a következő szabályokat:

– rádió és televízió segítségével folyamatosan tájékozódni a légköri viszonyokról;

– készen kell állni az otthoni túlélésre – víz, élelmiszer, gyógyszer és tüzelőanyag tartalék legyen otthon, biztosítani kell az étel melegítéséhez és elkészítéséhez szükséges eszközöket;

– elektromos hálózattól független világítási eszközöket előkészíteni;

– felkészülni és kéznél tartani a hóeltakarításhoz szükséges eszközöket;

– meleg téli ruhát viselni, amikor elhagyja a házat;

– gyalogosan tilos az úttest szélén járni, és az eresz alatt, ahol fennáll a tetőről lezúduló hó és jégcsapok veszélye, továbbá ezeken a területeken ne parkolják le autóikat sem;

– kerülni kell az utazást, ha az nem feltétlenül szükséges;

– ha mégis szükséges, megfelelő öltözékben kell elindulni, napközben közlekedni és a főutakat használni;

– gépkocsival történő utazás esetén az autót fel kell szerelni hólánccal, kaparóval, vonókötéllel és tartalék üzemanyaggal;

– valakit a családban tájékoztatni kell arról, hogy milyen útvonalon utazik;

– ha a szállítóeszköz meghibásodik, ne essen pánikba, tartsa égve a lámpákat és adjon le vészjelzést;

– ne hagyja el a szállítóeszközt, nehogy eltévedjen;

– a jármű parkolása közben járó motor mellett aludni a járműben tilos, javasolt a motor működését leállítani, az autó kabinját időszakonként szellőztetni, mert fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye;

– az illetékes hatóságok vagy segélyszolgálatok tájékoztatása bármilyen módon, beleértve a telefont is, a 112-es szám hívásával;

– tilos a téli sportok gyakorlása erre ki nem alakított helyen, ahol nincs kutató-mentő egység, nem elérhető az elsősegélynyújtás és kórházi szállítás.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.