Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Winkler Gyula: a kis- és közép vállalkozások a helyi gazdaság fő szereplői, nem pedig a multinacionális vállalatok

 

A vállalkozóknak, különösen a kis- és közepes vállalkozóknak (kkv) szabadságra van szükségük, a bürokrácia csökkentésével, a procedúrák egyszerűsítésével, az adminisztratív terhektől való mentesítéssel kell őket támogatni. Erre a következtetésre jutott kedden Ivan Štefanec EP-képviselő, a SME Europe elnöke és Winkler Gyula, aki az EPP gazdasági társult szervezetének első alelnöki tisztségét tölti be. A SME Europe vezetősége, valamint dr. Horst Heitz, a SME Europe igazgatója a szervezet március 6-ai közgyűlésének előkészítése kapcsán egyeztetett.

A tárgyalások során a kkv-szektor támogatására irányuló bürokrácia csökkentése mellett további három prioritást azonosítottak, amelyekért az elkövetkező években is folytatják a munkát: a helyi gazdaság erősítéséről van szó a családi vállalkozások és a kisvállalkozások támogatásával, és újdonságként a SME Europe tevékenységébe bevonnák a mezőgazdaság területén dolgozó, sajátos igényekkel rendelkező kisvállalkozókat, családi farmokat és kistermelőket.

Winkler szerint a kkv-k a helyi gazdaság fő szereplői, nem pedig a multinacionális vállalatok. “A kkv-szektor az, amely minőségi munkahelyeket kínál és szorosan kapcsolódik a közösség igényeihez. A versenyképes helyi gazdaság a közösség minden tagjának jólétét jelenti ”- mondta a SME Europe első alelnöke. Hozzátette, hogy a SME Europe a fiatal gazdálkodók, kezdők és innovatív gazdaságok támogatására is összpontosít. Valójában a két SME vezető arra a következtetésre jutott, hogy a közép- és kelet-európai általános probléma az, hogy hiányzik a magasan képzett munkaerő, amely képes az új gépek és technológiák kiszolgálására a mezőgazdaságban.

A negyedik prioritás a mikrovállalatok bevezetése a digitális jelenbe. A SME Europe első alelnöke szerint a negyedik ipari forradalom közepette a digitalizáció meghatározza az új üzleti modelleket.

„Május 26-án, pontosan három hónap múlva EP választásokra kerül sor. A kis- és közép vállalkozók abszolút prioritást jelentenek az Európai Néppárt számára, ami európai programokban és konkrét intézkedések kezdeményezésében nyilvánul meg. (…) A fiatalok vállalkozói szellemét ösztönözni kell. Új vállalkozói nemzedékre van szükségünk. Ezért a következő időszakban olyan vállalkozók felé kell fordulnunk, akik nélkül nem tudunk valódi középosztályról beszélni”, hangsúlyozta Winkler Gyula.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.