Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nagy az irredentisták bánata: Az Európai Bizottság nem fogad el semmilyen, a Minority SafePack által kért törvénymódosítást

Foto: B1 Tv

Az Európai Bizottság nem fogad el semmilyen törvénymódosítást, amelyet az Minority Safepack európai polgári kezdeményezés javasolt, mivel a már érvényben levő szabályok és szakpolitikai intézkedések kimerítő végrehajtása komoly arzenál a kezdeményezés céljainak támogatására- áll a brüsszeli bizottság sajtóközleményében. A kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelmének egyes területeit beépítse az európai jogba, a Brüsszeli Bizottság szerint pedig a kezdeményezés 2013-as első benyújtása óta eltelt években számos intézkedést hoztak a kezdeményezés által tett javaslatok megoldására.

“Ez az ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés, amely azt mutatja, hogy az európai polgárok szeretnék, hallatni a hangjukat, részt akarnak venni az EU politikai döntéshozataláról folytatott nyilvános vitában. A kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az EU alapvető értéke, és a bizottság elkötelezett az ezzel kapcsolatos törekvések megkönnyítése mellett “- mondta Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos.

A Vincze Loránt, a Minority Safepack kezdeményezője által vezetett Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) idegesen reagált a szóban forgó kezdeményezésre adott EB válaszára – kinek másnak? – mint az MTI magyar hírügynökségnek:

“Az EB elutasította azok kérését, akik számára az európai nyelvi és kulturális örökség megőrzése nem szimpatikus szlogen, hanem napi kihívás. Az EB hozzáállása, hogy a kezdeményezés támogatóinak vállveregetése nem elég, az 1 123 422 aláíró polgár konkrét intézkedésekre és lépésekre várt. (…) A Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékek és az igazságosság elvének őreként hirdeti magát, válaszában mellőzött 50 millió nemzeti és nyelvi kisebbséghez tartozó európai állampolgárt, köztük azt a néhány milliót, akiknek jogait saját hazájukban tartósan megsértik ”.

A kezdeményezés alapvetően a magyarok által Kárpát-medencének (volt Nagy Magyarország) nevezett térségre vonatkozó magyar stratégiai játék része. A kezdeményezés tárgyalóasztalról való lesöprése a Fideszes Hídvégi Balázs hisztériáját is kiváltotta, aki szerint a döntés felháborító és elfogadhatatlan, ugyanakkor cinikus is, mert ha más kisebbségek- például a bevándorlók jogairól van szó, vagy az európai lakosságnak csak egy kis részét képviselő kisebbségek problémáiról van szó- Vera Jourová a „kisebbségek leghangosabb védelmezője”, egy olyan személy, aki „folyton feladja a leckét” a tagállamoknak vagy a képviselőknek. “Másrészt, amikor egy ilyen komoly kérdésről kell dönteni, amely több mint 50 millió embert érint, amikor 1,1 millió aláírással támogatott kezdeményezésünk van, egyszerűen azt mondja: nem “- mondja az EP-képviselő.

Forrás:ITT

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.