Jandarmii montani din județul Harghita – peste 2.000 de misiuni executate anul trecut

0

Articol disponibil în: Română

Anul 2022 a reconfirmat necesitatea și utilitatea structurilor de jandarmi montane din județul Harghita. Acestea au executat 2167 de misiuni de menținere, asigurare a ordinii publice în stațiuni, misiuni în cooperare cu alte structuri, căutare -salvare sau îndepărtarea animalelor sălbatice, în special a urșilor.

La nivelul județului Harghita, primele structuri de Jandarmerie Montană s-au înființat la data de 1 mai 2008. De atunci, jandarmii montani din cadrul celor 5 posturi ce au existat de-a lungul timpului au adunat peste 100.000 de ore de misiuni în slujba comunității, participând atât la misiuni de menținere a ordinii publice pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor în stațiuni montane și pe trasee turistice din zona acestora, misiuni de căutare și salvare a persoanelor rătăcite în zona montană, misiuni de protecție a mediului înconjurător, în cooperare cu structuri ce au atribuții în domeniu, cât și la misiuni de prim-ajutor, acordate celor care au suferit accidentări pe pârtiile de schi din județ.
Pe întreg parcursul anului 2022, jandarmii montani din cadrul posturilor din Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu și Borsec au executat peste 1600 de misiuni de asigurare a ordinii publice în stațiunile montane, ori pe traseele adiacente, peste 90 de misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări publice desfășurate în zona montană, dar și peste 180 de misiuni executate în cooperare, în special cu ocoalele silvice sau rangerșii ariilor protejate.
Jandarmii montani, în special cei din stațiunea Băile Tușnad, au intervenit în 65 de situații pentru îndepărtarea, tranchilizarea ori relocarea urșilor din interiorul localității, dar și din apropierea Lacului Sfânta Ana. Au acționat împreună cu membrii echipei de intervenție, așa cum este ea stabilită prin OUG 81/2021.
Jandarmii montani s-au implicat și în  activități de protecție a mediului, dincolo de competențele legale, prin participarea la acțiuni de ecologizare a traseelor turistice sau de plantare de arbori. De asemenea, aceștia  sunt cei care an de an, de Ziua Drapelului Național al României, duc acest simbol național pe cele mai înalte culmi muntoase din județ.
Deși rolul lor a fost unul preponderent preventiv și informativ, au fost și situații în care a fost necesară luarea unor măsuri coercitive, astfel au fost aplicate 235 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 86.100 lei, cele mai multe fiind aplicate la regimul silvic, respectiv 98 de amenzi și avertismente.

  • informații și foto furnizate de IJJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy