Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Szolgálatban a Hargita megyei hegyi csendőrök. Havazásban is!

Eljött január utolsó hétvégéje a várva várt hó! A téli sportok szerelmesei és szabadidejüket a megye hegyvidéki térségében töltők érdekében a Hargita megyei hegyi csendőrök szolgálatot teljesítenek az illetékességi körzetben található hegyi üdülőhelyeken, de a turistautakon is.

Küldetésük a rend és biztonság légkörének megteremtése a sípályák területén, az üdülőhelyeken és a turistaútvonalakon, a közrend fenntartása, a turisták eligazítása a hegyi utakon és a nehéz helyzetben lévők támogatása.

Ha úgy döntött, hogy a hétvégét Hargita megye hegyvidéki részén tölti, érdemes figyelembe venni a következő ajánlásokat:

– mielőtt elindulna a hegyre, tájékozódjon a kiválasztott útvonalról, annak nehézségi fokáról, az időjárásról, a helyi éghajlati viszonyokról;

– csak megfelelő felszereléssel menjen a hegyre, és ne kockáztassa, hogy egyedül indul el;

– a járművek a téli körülményekhez megfelelő felszereléssel legyenek ellátva (4×4 tapadás, téli gumik, hóláncok, homok, lapát stb.);

– csak a forgalom számára nyitott utakat, kijelölt útvonalakat használja és kövesse az útvonalon lévő jelzéseket;

– hívja bizalommal a hegyi csendőröket szükség esetén, vagy akár csak azért, hogy hasznos információkat kérjen a hegyvidékről, ahol tartózkodik;

– ne rongálja meg a turisztikai létesítményeket, jelzéseket vagy táblákat. Csak kijelölt utakat használjon. Kövesse az útvonalon lévő jelzéseket, ne térjen le róla, és kerülje a rövidítéseket.

Ha nehézségek merülnek fel az útvonalon, vagy az időjárás rosszabbodik, vonuljon vissza a legközelebbi menedékházba. Rossz időben (köd, nagy hó, fagy, hóvihar) kompakt csoportban haladjanak, és semmilyen okból ne maradjon le a csoporttól.

Javasoljuk a hegyek szerelmeseinek, hogy kerüljék a konfliktusokat, és ha a hegyvidéken balesetet szenvednek, vagy antiszociális cselekményeknek a szemtanúi, kérjenek segítséget a 112-es segélyhívó számon keresztül.

Háttér-információ:

A hegyi csendőrség a román csendőrség szakosodott struktúrája, amelynek célja a közrend fenntartása a hegyvidéki üdülőhelyeken és a turistautakon.

Hargita megye szintjén 4 hegyi csendőrállomás működik Tusnádfürdőn, Hargitafürdőn, Gyilkostón és Borszéken.

A hegyi csendőrök napi járőrszolgálatot végeznek a hegyi útvonalakon a turisták kalauzolása és támogatása céljából, közös akciókban is részt vesznek a vadász- és horgászterületek védelmével és megőrzésével kapcsolatos bűncselekmények, szabálysértések megelőzésére és leküzdésére felhatalmazott intézmények képviselőivel, valamint a környezet védelme érdekében.

A hegyvidéki csendőrök feladataik jó körülmények között történő végrehajtása érdekében a hegyvidéknek megfelelő felszereléssel (sílécek, kötelek, védőfelszerelések, elsősegélydobozok stb.), egy-egy 4X4-es járművel és ATV-vel vannak ellátva. A hargitafürdői és a borszéki hegyi csendőrség is fel van szerelve motoros szánokkal, amelyek segítségével nehezen megközelíthető helyekre is eljuthatnak a sérült vagy elveszett turisták mentésére, evakuálására irányuló küldetések során.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.