Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mezei János a román nyelv és irodalom kiiktatását kéri az érettségi vizsga tárgyai közül

Fotó: Szabadsag.ro

Ludovic Orban miniszterelnöknek és Monica Anisie oktatásügyi miniszternek címzett petícióban kérte Mezei János, az EMSZ társelnöke, hogy idén a magyar tagozaton tanuló diáko számára iktassák ki a román nyelv és irodalom tárgyát, közli az MTI.

A Magyar Polgári Párt elnöke, az EMSZ társalapítója csütörtökön beszélt erről egy online sajtótájékoztatón. Nyilatkozatában a politikus hátrányosan megkülönböztetőnek tekinti, hogy a magyar nyelvű középiskolák végzőseinek eggyel több vizsgán kell részt venniük, szemben azon kollégáikkal, akik román nyelven folytatták tanulmányaikat az iskolákban. Úgy ítélte meg, hogy a kérelem különösen indokolt a következő időszakban esedékes vizsgák miatt, amikor a román nyelv- és irodalmi teszt a magyar hallgatók részéről többlet erőfeszítést igényel, emellett az egészség szempontjából nagyobb kockázatnak van kitéve.

Újságírói kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, hogy azt tartaná helyesnek, hogy mond a magyar, mind a román diákok csak anyanyelvükből vizsgázzanak. Hozzátette, ha ez Szerbiában lehetséges, akkor Romániában is lehetségesnek kell lennie. Azt is hozzáfűzte, hogy a kérés nem jelenti a román nyelv tanulásának elhanyagolását. Mezei János elismerte, hogy fontos a román nyelv elsajátítása, ám a politikus szerint a magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok számára ezt úgy lehetne biztosítani, hogy másodfokú román nyelvvizsga megszerzését írnák elő. Mint megjegyezte, a diákok ezt évekkel korábban megszerezhetnék.

Egy másik kérdésre válaszolva a politikus úgy gondolja, hogy jó megoldás lehet a magyar nyelv tanulmányozásának bevezetése az erdélyi román diákok számára és elemi szintű magyar nyelvvizsga elrendelése. Mezei véleménye szerint a két nyelv kölcsönös ismerete jobb jövőt teremthet Erdélyben.

Az Erdélystat.ro erdélyi statisztikai portál februárban közzétett elemzése szerint a magyar nyelven tanuló diákok tavalyi érettségi eredményei elsősorban a román nyelv és irodalom vizsga miatt maradtak el jelentősen az országos átlagtól. A magyar iskolákban végzett diákok 29 százaléka bukott meg, a jegyek átlaga 5,6 volt. Ezzel szemben országosan a vizsgázóknak csupán 9 százaléka nem érte el a román vizsgán az átmenő jegyet, az osztályzatok országos átlaga 7,2 volt.

Idén Romániában az érettségi vizsgát június 22- 25 között tartják, és csak írásbeli vizsgákra kerül sor.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.