Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mezei János a román nyelv és irodalom kiiktatását kéri az érettségi vizsga tárgyai közül

Fotó: Szabadsag.ro

Ludovic Orban miniszterelnöknek és Monica Anisie oktatásügyi miniszternek címzett petícióban kérte Mezei János, az EMSZ társelnöke, hogy idén a magyar tagozaton tanuló diáko számára iktassák ki a román nyelv és irodalom tárgyát, közli az MTI.

A Magyar Polgári Párt elnöke, az EMSZ társalapítója csütörtökön beszélt erről egy online sajtótájékoztatón. Nyilatkozatában a politikus hátrányosan megkülönböztetőnek tekinti, hogy a magyar nyelvű középiskolák végzőseinek eggyel több vizsgán kell részt venniük, szemben azon kollégáikkal, akik román nyelven folytatták tanulmányaikat az iskolákban. Úgy ítélte meg, hogy a kérelem különösen indokolt a következő időszakban esedékes vizsgák miatt, amikor a román nyelv- és irodalmi teszt a magyar hallgatók részéről többlet erőfeszítést igényel, emellett az egészség szempontjából nagyobb kockázatnak van kitéve.

Újságírói kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, hogy azt tartaná helyesnek, hogy mond a magyar, mind a román diákok csak anyanyelvükből vizsgázzanak. Hozzátette, ha ez Szerbiában lehetséges, akkor Romániában is lehetségesnek kell lennie. Azt is hozzáfűzte, hogy a kérés nem jelenti a román nyelv tanulásának elhanyagolását. Mezei János elismerte, hogy fontos a román nyelv elsajátítása, ám a politikus szerint a magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok számára ezt úgy lehetne biztosítani, hogy másodfokú román nyelvvizsga megszerzését írnák elő. Mint megjegyezte, a diákok ezt évekkel korábban megszerezhetnék.

Egy másik kérdésre válaszolva a politikus úgy gondolja, hogy jó megoldás lehet a magyar nyelv tanulmányozásának bevezetése az erdélyi román diákok számára és elemi szintű magyar nyelvvizsga elrendelése. Mezei véleménye szerint a két nyelv kölcsönös ismerete jobb jövőt teremthet Erdélyben.

Az Erdélystat.ro erdélyi statisztikai portál februárban közzétett elemzése szerint a magyar nyelven tanuló diákok tavalyi érettségi eredményei elsősorban a román nyelv és irodalom vizsga miatt maradtak el jelentősen az országos átlagtól. A magyar iskolákban végzett diákok 29 százaléka bukott meg, a jegyek átlaga 5,6 volt. Ezzel szemben országosan a vizsgázóknak csupán 9 százaléka nem érte el a román vizsgán az átmenő jegyet, az osztályzatok országos átlaga 7,2 volt.

Idén Romániában az érettségi vizsgát június 22- 25 között tartják, és csak írásbeli vizsgákra kerül sor.

 

 

dolinex


25 comentarii la “Mezei János a román nyelv és irodalom kiiktatását kéri az érettségi vizsga tárgyai közül

  1. Sabina Enea

   Nu mai cere aiureli Mezei. Am prieteni maghiari care au făcut școală gimnazială și liceul în lb.maghiara că așa au vrut părinții și nu erau deloc încântați. Ești în România , faci facultatea în maghiară și ești repartizat în Dobrogea sau Oltenia ce faci? Să zicem că vei deveni medic. Sau va gândiți să mergeți dincolo în Ungaria să profesati. Păi atunci de ce să cheltuie statul român cu școlarizarea voastră?

   Válasz
   1. Anghel

    Domnule Mezei dacă te-ai duce în Germania Franța sau Olanda tot asa vei cere sa dispară proba de limba de origine acelei tari ca voi nu știți sa scrieți și sa vorbiți? Unde ai văzut tu asa ceva. Prosti au fost guvernul PSD.de va accepta. Dacă mai trăia Ceaușescu via ungaria ajungeți exact ca Jivcov cu turci bulgari dar ați scăpat ca prin urechile acului. Și acum faceți nazuri.

    Válasz
   2. dimitriuadriana46@gmail.com

    Limba romana este obligatorie pentru toti cei care traiesc in Romania, de orice etnie ar fi! Domnul in cauza putea cere sa nu se mai fie obligatorie, la bacalaureat, limba maghiara!

    Válasz
  2. drehluta ecaterina

   Acest idiot si-o cauta cu luminarea… La ca-mi foloseste mie limba maghiara??? Nu ma indeamna NIMIC sa ma mut in Ungaria, iar aici in Transilvania limba oficiala este LIMBA ROMANA… Asa ca toti cetatenii Romaniei din RESPECT trebuie sa cunoasca limba latriei mama…iar daca maghiarii sint convinsi ca au o alta tara mama, SA SE DUCA LA MASA…nu-i obliga nimeni sa ramina, asa cum nici ni-i obliga sa plece… Insa din respect le cerem doar atit SA CUNOASCA LIMBA ROMANA, vor fi mai bogati, mai iluminati si vor fi mai LIBERI…

   Válasz
 1. Lia

  Tu ești Attyla,pui de drac? #dl Janos# trăim în România!!!!!!!!!!!!!!!!!! Deci și prin urmare Bacalaureatul fără probele complete de limba Română sunt un paradox! Nu suntem stat în stat!

  Válasz
  1. Scutariu

   Tu te afli in treaba. Vi sau dat prea multe privilegii de asta s-a ,,umflat orzul in voi”. Ia mutati-vă la Putin ca tot sunteti prieteni. Voi pe toți ii pupati in cur, dar aveti ,,probleme” cu Slovacia, Ucraina, Romania…De ce? Nu ar trebui cumva ca cele trei să revina la vechile granițe și voi sa dispareti ca stat,fiindca nici nu ati fost pe aceste meleaguri.

   Válasz
 2. Marius

  Și când vor termina școală și vor pleca la facultate la București, Cluj, Iași, Timișoara, etc ce limba trebuie să cunoască istetule! Limba romana este singura limbă oficială a statului român. Nu va convine situația? Treceți granița. Nici măcar în Ungaria nu sunteți considerați unguri ci țigani!

  Válasz
 3. Iova

  Ar fi bine sa facem o zi fara voi ,și fără limba voastră ,
  Lunile cetățenia și dați examene la cei care vor susțineți ,respectați țară care sunteți că nu meritați să stați în ea,nu va ține nimeni cu sila ,huni vin și pleacă ,spune istoria ,voi pe cînd ,vreți ajutați .

  Válasz
 4. Mihai

  Găsiți tot felul de pretexte, pentru a “proteja” elevii maghiari sa nu învete limba romana. Propagați in continuare sovinism si iredentism in organizații, familie, scoala si apoi va mirați si va plângeți ca dupa absolvirea școlii, unii copii au dificultăți de integrare profesionala, acuzând discriminarea.

  Válasz
 5. elenatimar49@yahoo.com

  A nu se confunda limba maternă cu limba națională!. Am stat 30 de ani in Germania, am fost angajată la ministerul învățământului, dar nu am auzit de vreun turc care a dat bacalaureatul în Germania, in limba turcă! Și sunt mulți, credeti-ma! Poate sunt informată greșit!. Domnule, mai aveți și alte asemenea vise năbădăioase?

  Válasz
  1. Ursu

   In fiecare tara, echivalentul Bacalaureatului se da in limba nationala a tarii respective, adica turcii din Germania nu dau in Turca decat daca merg in tara de unde provin, Turcia.
   La fel, in Franta, Tunisienii, Marocanii, Algerianii, nu dau Bacalaureatul in Araba, decat daca merg in tarile de origine.
   La fel in Marea Britanie, pakistanezii nu dau Bacalaureatul in pakistaneza, decat daca merg in tara de provenienta.
   Am calatorit si locuit in aceste tari, informatia pe care o dau este corecta.
   Da, sunt anumite servicii ale organizatiilor locale si statale, care se fac in acele limbi, dar nu cel de dobandire a unei diplome de studii sau calificare la nivel national. Nu cred ca este cineva care ar dori sa mearga la un asistent medical, ca sa nu mai vorbim de un medic, pentru un tratament, iar pacientul si administratorul tratamentului sa nu poata comunica. E cineva care ma contrazice ?
   Am avut copii maghiari la educatie sportiva, pe care parintii i-au adus in dorinta de a se amesteca cu copiii romani ca sa invete limba romana, nu numai pentru antrenamentele de sport.
   Pe de alta parte, si eu mi-as dori sa vorbesc maghiara, dar asta nu este din obligatie fata de nimeni, pentru ca nu se pune problema, deci asta trebuie sa ramana la libera alegere a cetateanului.
   Daca locuiam in Ungaria insa, nu mai era vorba de altceva decat de obligatia de a vorbi limba tarii unde as fi putut sta..
   Inca o data, daca are cineva argumente contra afirmatiilor mele, le astept…

   Válasz
 6. BANITA TEODOR

  Este RUSINOS sa lom, în seamă asemenea dezechilibre,prin lipsa de respect vizavi de ȚARA ÎN care este PARLAMENTAR , unde a depus un jurămînt, care este terfelit cu asemenea aberatii

  Válasz
 7. CrisB

  Eu cred ca daca i-am lasa pe cetateni sa nu invete limba romana, dar pe teritoriul Romaniei sa se vorbeasca numai in limba romana, si nimeni sa nu fie angajat fara sa o vorbeasca in mod curent, ar muri toti de foame si atunci ar invata toti urmind cursuri private.

  Válasz
 8. Tataia

  Băi, Ioane! Ce scrie pe cartea ta de identitate? Acolo sus pe culorile alea care vă stau vouă-n gât… România, băi Ioane, asta scrie… România!
  Nu vrei ca tinerii unguri să studieze limba română? OK! Atunci cei ce doresc asta să renunțe la cetățenia română și la toate drepturile pe care i le conferă acest statut…. de cetățean ROMÂN, măi Ioane, măi…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük